open-navfaktor-logo
search
Poljoprivrednici
Supružnici Huntić obrađuju devet duluma: Uporni smo, jer ništa neće doći samo
Za razliku od prošle sezone kada su, zbog problema s otkupnom cijenom maline, mnogi poljoprivrednici odlučili uništiti svoje zasade, ova godina mogla bi biti znatno povoljnija.
25.07.2020. u 20:22
get url
text

Dobre vijesti iz otkupnih stanica na teritoriji bugojanske općine, obradovale su uzgajivače malina koji ovih dana ubiru plodove svog rada.

Primjer su supružnici Hazim i Enisa Huntić iz bugojanskog naselja Milanovići, koji posljednjih godina uzgajaju dvije sorte maline, vilamet i polku, uglavnom na zemljištu koje uzimaju pod zakup.

- Branje vilameta je pri kraju, i mi smo zadovoljni urodom, kao i otkupnom cijenom maline od 3,30 KM. U poslu nam pomažu djeca, a kad završimo s ovom sortom, krenut će branje polke koja, inače, prispjeva nešto kasnije - kazali su.

Obrađuju trenutno oko devet duluma zemljišta na kojem su, uz malinu, zasijali kukuruz i razno povrće koje prodaju kupcima iz Bugojna, te jedan dio, uglavnom luk, plasiraju u zimskim mjesecima na hercegovačko tržište, većinom u Čapljinu.

- Interes je evidentno smanjen zbog pojave koronavirusa, ali se borimo, uporni smo... Ništa neće doći samo. Gotovo sav kukuruz prodamo kao kuhani, a luk ostavljamo za zimu, kada se može prodati po većoj cijeni - navodi Enisa Huntić.

Dodaje kako je, zbog pandemije COVID-19, ostala privremeno bez stalnog posla, ali se nada da će se uskoro steći uvjeti da se vrati na svoje radno mjesto.

- Vjerujem da je ovo što se dešava samo privremenog karaktera, i da će sve uskoro biti kao nekad, a vrijeme iza nas samo ružan san - zaključila je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.