open-navfaktor-logo
search
Elementarna nepogoda
Suša će progutati i 20 posto hrane koja se proizvodi u Bosni i Hercegovini
Predsjednici udruženja poljoprivrednika Nedžad Bićo i Vladimir Usorac, zahtjevaju da se na nivou države Bosne i Hercegovine proglasi elementarna nepogoda zbog suše. 
15.08.2022. u 11:59
get url
text
Kukuruz, suša

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo izjavio je da je suša  izazvala ogromnu štetu u bh. poljoprivredi, a posebno kada je riječ o kukururzu i silažnom kukuruzu.

Kako dodaje, dobrim dijelom se odrazila i na urod povrća i voća i sve one kulture koje nisu imale navodnjavanje i zasjenu.

Bićo kaže da nije siguran da li će to prouzrokovati određena poskupljena.

- Mi proizvodima oko 20 posto naših potreba, mi smo ovisnici o uvozu i ovde se oko 80 posto roba uvozi, a cijene diktira neko drugi. Država bi mogla poticajima i dugim novčanim izdvajanjima pojačati poljoprivrednu proizvodnju pa da bar približno zadovoljimo potrebe građana – reko je predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

On dodaje da se poljoprivredne kulture uvoze iz cijelog svijeta, a što se tiče pšenice i ostalih žitarica tu prednjače Hrvatska, Srbija i Mađarska.

- Urod  i kvalitet pšenice je bio dobar ove godine, preživjela je ove suše, ali je to nedostatno za naše potrebe. To je negdje 20 do 30 posto naših potreba - kazao je Bićo

Ističe da možemo  biti zadovoljni kvalitetom meda, te urodom malina i kornišana, ali i tu su zbog suše, kako napominje, diskutabilne količine.

Po njegovim riječima, suša  će se posebno odraziti na stočarstvo, jer, naprimjer, većina kukuruza  se proizvodi za vlastite potrebe, za zimsku prehranu stoke.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske jutros je održan sastanak na kojem je razgovarano o problemima suše, potvrdio je Feni predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac.

On je istakao kako će za proizvođače koji su pogođeni sušom biti izdvojena finansijska pomoć, ali kolika nije mogao precizirati.

- Razgovarali smo u Ministarstvu poljoprivede RS o problemima suše i traži se način da se pomogne seljacima. Kolika će to pomoć biti ne znam. Da li će biti 100 - 200 maraka po hektaru to je sada pitanje koliko će se novca naći. Ali ovako ne može ostati, jer šteta je oko 80 do 90 posto - kazao je Usorac, dodavši kako ima područja gdje nema tolike štete, kao što su Dubica, Prijedor i područja prema Hrvatskoj gdje je bilo kiše.

Usorac je istakao da je suša najveće štete napravila na usjevima kukuruza, livadama, a štete su napravljane i na povrću i voću iako imaju navodnjavanje.

- Na povrću i voću su manje štete nego što su na kulturama koje su bile izložene suncu i visokim temperaturama - kazao je.

Usorac je mišljenja da iako su načinjene štete proizvodi neće poskupjeti.

- Mi smo inače uvozna država, uvozimo sve i uglavnom se oslanjamo na uvoz iz inostranstva. Prema tome to što mi proizvedemo sada je postalo beznačajno za Bosnu i Hercegovinu jer sve se uvozi i mi se uzdamo samo u uvoz. Nažalost mislim da će nam se to obiti oglavu jer ova situacija u svijetu ne daje sliku da će biti povoljnije, bit će samo nepovoljnije i doći ćemo u situaciju da plaćamo hranu koliko nam zacijene - kazao je Usorac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.