open-navfaktor-logo
search
Sve se brzo okrene
Sušić i ugledni dnevnik hvale Todorovića: Bio je otpisan, spasio ga Litvanac
- Todorović je bio jako dobar. Ugodno me iznenadio. Vrlo dobar igrač, riječi su bivšeg selektora Zmajeva Safeta Sušića o predstavi defanzivca Hajduka protiv Francuske na Grbavici.
01.04.2021. u 18:28
get url
text

- Pohvale najuspješnijeg "coacha" Bosne i Hercegovine svih vremena sigurno će mnogo značiti Todoroviću. Riječ je o fudbaleru koji je obećavao, a potom stagnirao sa tendencijom da mu karijera ode u neželjenom pravcu.

Todorović je izdanak škole fudbala tuzlanske Slobode. Na Tušnju je upisao prve seniorske minute, stigao do reprezentacije, a u ljeto 2018. godine potpisao je za Salzburg. To je svakako jedan od najzvučnijih premijerligaških transfera u posljednje vrijeme. Sloboda je za njegove usluge inkasirala skoro milion maraka. S obzirom na to da je u najmoćnijem austrijskom timu konkurencija paklena, a da je Todorović došao iz lige koja je ispod evropskih standarda, 12 nastupa u debitantskoj sezoni bio je i više nego dobar početak. Osvojio je titulu prvaka Austrije i podigao pehar Kupa te zemlje.

Ipak, već naredne sezone Salzburg šalje bh. fudbalera na posudbu u njemačku "Cvajtu", u ekipu Holsten Kiela. Todorović se nije najbolje snašao u Njemačkoj, gdje se zadržao sezonu, a odigrao je samo devet utakmica.

Uslijedio je povratak u Salzburg, koji je za Todorovića pripremio novu posudbu. Split je bila njegova destnacija, a stadion Poljud novi dom. Hajduk je klub sa bogatom tradicijom, ali koji je u Hrvatskoj izgubio bitku s Dinamom, a u posljednje vrijeme i s Rijekom, Osijekom...

Kada je Todorović stigao na Poljud, trener Splićana bio je Igor Tudor. Međutim, ovaj hrvatski strateg ubrzo je digao sidro i na poziv Andree Pirla otišao u stručni štab Juventusa. Na klupi je privremeno sjeo Hari Vukas, poslije njega i Boro Primorac. Treneri su se mijenjali, sezona odmicala, a Todorović uglavnom grijao klupu. Činilo se da je njegova avantura u Splitu gotova. Međutim, u zimskoj pauzi desile su se promjene u sportskom segmentu.

Poziciju sportskog direktora preuzeo je Mindaugas Nikoličius, Litvanac koji je s dosta uspjeha radio u Gorici.

- Čuo sam puno negativnosti za Todorovića. A u koliko je utakmica za Hajduk odigrao 90 minuta? Nula. A može igrati za Bosnu i Hercegovinu protiv Nizozemske (0:0). To je pitanje na koje ne mogu odgovoriti - bile su Nikoličiusove riječi, poslije čega je bilo jasno da će bh. fudbaler dobiti novu šansu na Poljudu.

Dolaskom novog sportskog direktora stigao je i novi trener, italijanski stručnjak Paolo Tramezzani. Tako je i Todorović postao nezamjenjiv na poziciji desnog beka i u mnogim utakmicama bio među najboljim pojedincima Splićana.

Očito da i novi selektor Bosne i Hercegovine ozbiljno računa na Todorovića, s obzirom na to da je 23-godišnjak u obje utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo bio starter. Osim Sušića, Todorovića su za nastup na Grbavici protiv Trikolora pohvalili i francuski mediji, a ugledni France Football smatra da je upravo desni bek bio najbolji pojedinac među Zmajevima.

Todoroviću posudba u Hajduku istječe na ljeto ove godine, a ugovor sa Salzburgom veže ga do maja 2023.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.