Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Johann Sattler prisustvovat će u ponedjeljak zvaničnom obilježavanju početka radova na izgradnji tunela Zenica u okviru izgradnje autoceste na Koridoru Vc, na gradilištu tunela lociranom na poddionici Ponirak-Vraca.

Evropska unija sufinansirat će projekt izgradnje dvije poddionice na Koridoru Vc (Ponirak-Vraca/tunel Zenica i Tunel Zenica/Donja Gračanica) sa 31 milion eura bespovratnih sredstava, uz zajam EIB-a, EBRD-a kao i sredstava koje je osigurala Bosna i Hercegovina.

Izgradnjom tih poddionica bit će omogućen bolji pristup manjim gradovima, poboljšane bh. turističke rute i unaprjeđeni trgovinski tokovi između država regije, što će pozitivno utjecati na ekonomiju Bosne i Hercegovine.

- Projekt je važan korak ka integraciji regije zapadnog Balkana u okviru Agende povezivanja (Conectivity Agenda), koju je Evropska unija pokrenula 2015. godine i u skladu je sa Strategijom Evropske komisije za zZapadni Balkan - saopćio je Ured za komunikacije EU u BiH.

Ugovor za izgradnju autoceste na poddionici Ponirak – Vraca potpisan je 01. augusta 2019. godine sa domaćom kompanijom Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo. Na ovoj poddionici najznačajniji je objekt tunel Zenica dužine 2.475 lijeva cijev i 2.420 metara desna cijev, a pored tunela će se graditi potputnjak i jedan hidrotehnički objekat za regulaciju potoka Ponirak. Izgradnjom poddionice Ponirak-Vraca skratit će se put Zenica – Žepče za pet kilometara.

Vrijednost ugovora za izgradnju poddionice Ponirak-Vraca iznosi 59.408.825,00 eura bez PDV-a, a sredstva su osigurana putem Evropske investicijske banke (EIB) u visini od 50 miliona eura i bespovratnim sredstvima Evropske unije u visini od 19 miliona eura u okviru Agende za povezivanje preko investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Također, u okviru Agende za povezivanje preko investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) Evropska unija sufinansira izgradnju poddionice Tunel Zenica – Donja Gračanica bespovratnim sredstvima u visini od 12 miliona eura, a preostala sredstva su osigurana putem Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u visini od 48,5 miliona eura.
Projekti izgradnje autoceste na Koridoru Vc predstavljaju važan korak ka integraciji regije Zapadnog Balkana u okviru Agende povezivanja (Conectivity Agenda) koju je Evropska unija pokrenula 2015. godine i u skladu je sa Strategijom Evropske komisije za Zapadni Balkan.