open-navfaktor-logo
search
Nakon sto godina
Svjetska zdravstvena organizacija odobrila prvu vakcinu protiv malarije
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odobrila je u prvu vakcinu za sprečavanje malarije, predstavivši alat koji bi mogao spasiti živote desetinama hiljada djece u Africi svake godine.
06.10.2021. u 19:21
get url
text

Malarija je jedna od najstarijih poznatih i najsmrtonosnijih zaraznih bolesti. Ubija oko pola miliona ljudi svake godine, gotovo svi u podsaharskoj Africi, među njima 260.000 djece mlađe od pet godina, piše nytimes.com.

Nova vakcina, koju je izradio GlaxoSmithKline, podiže imunološki sistem djeteta da osujeti "Plasmodium falciparum," najsmrtonosniji od pet uzročnika malarije i najrašireniji u Africi.

Vakcina, na kojun se čekalo sto godina, nije samo prva protiv malarije, ono je prva razvijena vakcina za bilo koju parazitsku bolest.

U kliničkim ispitivanjima vakcina je imalo učinkovitost od oko 50 posto protiv teške malarije u prvoj godini, ali je pala blizu nule do četvrte godine.

Ispitivanja nisu mjerila utjecaj vakcine na sprečavanje smrti, što je navelo neke stručnjake da se zapitaju isplati li se ulagati u zemlje s bezbroj drugih nerješivih problema.

Istraživanja malarije prepuna su kandidata za vakcinu koji nikada nisu prošli klinička ispitivanja.

Posteljine, najraširenija preventivna mjera, smanjile su smrtnost od malarije kod djece mlađe od pet godina za samo 20 posto.

U tom kontekstu, nova vakcina, čak i sa skromnom učinkovitošću, najbolji je novi razvoj u borbi protiv bolesti u desetljećima, izjavili su neki stručnjaci.

- Napredak u borbi protiv malarije zaista je stagnirao u posljednjih pet ili šest godina, posebno u nekim od najteže pogođenih zemalja svijeta - rekla je Ashley Birkett, koja vodi programe za malariju u PATH -u, neprofitnoj organizaciji usmjerenoj na globalno zdravlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.