Talibanski dužnosnik Ahmadullah Muttaqi rekao je na društvenim mrežama da se priprema ceremonija u predsjedničkoj palati u Kabulu, dok je privatna televizija Tolo  najavila da će nova vlada biti predstavljena  uskoro, prenosi AFP.

Očekuje se da će vrhovni vođa islamističkog pokreta, Haibatullah Akhundzada, imati konačnu moć nad upravnim vijećem, rekao je prošlog mjeseca Reutersu visoki talibanski dužnosnik.

Legitimitet nove vlade u očima međunarodnih donatora i ulagača bit će ključan za afganistansku ekonomiju, koja će se vjerojatno srušiti nakon povratka talibana na vlast, kažu analitičari.

Vrhovni talibanski vođa ima tri zamjenika: Mawlavi Yaqoob, sin osnivača pokreta Mullaha Omara, Sirajuddin Haqqani, vođa moćne mreže Haqqani i Abdul Ghani Baradar, jedan od osnivača grupe.

Vijeće je način na koji su talibani vodili svoju prvu vladu koja je od 1996. godine  provodila radikalni oblik šerijatskog zakona sve  do njegovog svrgavanja 2001. godine od strane međunarodnih snaga predvođenih SAD-om.