open-navfaktor-logo
search
Afganistan
Talibani zauzimaju vladine zgrade: Ambasada SAD-a upozorila da se na aerodromu u Kabulu čula pucnjava
Američka ambasada u Kabulu upozorila je svoje građane na izvještaje o pucnjavi na aerodromu u Kabulu, glavnom gradu Afganistana, javlja Anadolu Agency (AA).
15.08.2021. u 19:35
get url
text

U sigurnosnom upozorenju ambasade navodi se da se "sigurnosna situacija u Kabulu brzo mijenja", dok se od američkih građana traži da se sklone na lokacijama na kojima se nalaze.

U sigurnosnom upozorenju, u kojem se navodi da su sve aktivnosti u ambasadi obustavljene, dodaje se da su se pojavili i izvještaji o pucnjavi na aerodromu u Kabulu.

U upozorenju se također ističe da se poduzimaju sve potrebne mjere za evakuaciju osoblja ambasade i građana iz Afganistana.

Izvori novinske agencije Associated Press također su podijelili informaciju da su američkog otpravnika poslova u Afganistanu na aerodrom u Kabulu iz ambasade prebacili američki vojnici.

Osvajanje prijestolnice

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid saopćio je danas da su počeli preuzimati kontrolu nad gradom i javnim zgradama nakon što su vladine snage napustile glavni grad Afganistana, Kabul.

Mujahid je na Twitter nalogu naveo da su željeli mirno zauzeti glavni grad i stoga nisu upotrijebili silu, ali su vladine snage napustile to područje i evakuisale zgrade.

Napominjući da su počeli preuzimati kontrolu nad centrom i javnim zgradama kako bi spriječili moguće incidente i pljačku, Mujahid je poručio da će "garantovati sigurnost u gradu".

Predsjednik otišao

Predsjednik Afganistana Ashraf Ghani napustio je danas zemlju avionom sa aerodroma u Kabulu.

Nakon preuzimanja svih velikih glavnih provincijskih centara i graničnih prelaza, talibani su ranije danas počeli ulaziti i u rubna naselja glavnog grada Afganistana Kabula.

Brzo napredovanje talibana izazvalo je paniku i strah u centru Kabula iz kojeg američka vojska evakuira osoblje ambasade.

Glasnogovornik talibana Mujahid na Twitteru je ranije danas poručio da talibani neće koristiti silu za preuzimanje kontrole u centru Kabula. Iz afganistanske vlade su također saopćili da počinju pregovore o mirnoj predaji vlasti prelaznoj upravi.

Talibani su pokrenuli ofanzivu u maju, kada je američki predsjednik Joe Biden potvrdio odlazak posljednjih stranih snaga iz zemlje, 20 godina nakon intervencije u kojoj je srušena talibanska vlast zbog odbijanja da preda Osamu bin Ladena, vođu Al-Kaide.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.