open-navfaktor-logo
search
Izuzetno popularna
Taste Atlas izabrao najbolja peciva na svijetu: Među njima i četiri jela iz BiH
Taste Atlas, svjetska enciklopedija tradicionalnih jela, predstavila je listu najbolje ocijenjenih peciva na svijetu, a na njoj su se našla čak četiri bosanska jela, odnosno četiri varijante jednog jela – pite.
24.02.2023. u 08:37
get url
text

Naime, među 100 najboljih peciva ubrojane su se zeljanica, burek, sirnica i krompiruša.

Najbolju poziciju – 13. mjesto – zauzela je zeljanica, a prate je burek na 18. sirnica na 31. i krompiruša na 52. mjestu.

- Iako većina mještana tvrdi da se samo burek sa mljevenim junećim mesom može nazvati burekom, isto jelo se pojavljuje i s drugim punjenjima, a ove druge varijante su poznate pod različitim nazivima. Jelo je izuzetno popularno na cijelom Balkanu, iako je u Bosni i Hercegovini kulturni značaj ove svakodnevne namirnice neuporediv i najbolje je sažet u brojnim lokalnim poslovicama koje govore da ako žena zna napraviti dobar burek, ima pravo na brak – navedeno je na stranici tasteatlas.com.

Taste Atlas spaja autentične recepte, recenzije kritičara hrane i istraživačke članke o popularnim sastojcima i jelima, a po istom principu nastala je i lista najboljih peciva na svijetu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.