Tinejdžerka Ahed al-Tamimi, koja je postala jedan od simbola palestinskog otpora, izjavila je kako će doći dan kada će Palestina biti slobodna, javlja Anadolu Agency (AA).

Tamimi je doputovala u Istanbul kako bi prisustvovala trećem zasjedanju Foruma mladih islamske konferencije za dijalog i saradnju i tom prilikom izjavila kako je simpoziju prisustvovala kako bi prenijela poruku palestinskog naroda.

Palestinka je govorila i o onome što se dešava u izraelskim zatvorima.

-Jedni budu podvrgnuti fizičkom mučenju, a drugi i psihičkom i fizičkom. Uprava zatvora smanjuje obroke i vrši pritisak na zatvorenike, a zatvor je sam po sebi mali prostor između četiri zida u kojem je čovjeku oduzeta sloboda - izjavila je Tamimi.

Osvrnula se i na metode koje se koriste tokom ispitivanja.

-Mnogi smrtno stradaju zbog lošeg ophođenja prema njima tokom ispitivanja - rekla je Tamimi.

Podsjetila je kako Turska pruža podršku Palestini i njenom narodu. Istakla je kako želi da okupacija Palestine bude okončana, a narod ujedinjen.

-Nema zemlje koja je pod okupacijom i koja nije slobodna. Doći će i naš dan slobode - uvjerena je Palestinka.

 Izraelski vojnici priveli su Ahed al-Tamimi 19. decembra 2017. prilikom upada u porodičnu kuću u Ramallahu. Njena majka Nareman je sljedećeg dana otišla do pritvora u Ramallahu da dobije informacije o kćeri, a zatim je i ona privedena. 

Ahed, za koju se na snimcima vidi da udara izraelske vojnike koji su nasilno ušli u dvorište kuće, optužena je za napad na njih. Na snimku, pored Ahed je i njena rodica Nur Tamimi, koja je također privedena i odvedena u izraelski vojni zatvor. 

Ahed je 2012. godine u Istanbulu uručena nagrada za hrabrost "Hanzala" zbog suprotstavljanja izraelskim vojnicima koji su privodili njenog brata. 

Njen slučaj je privukao veliku međunarodnu pažnju, a organizacija Amnesty International je Al-Tamimi nazvala palestinskom Rosom Parks, afro-američkom aktivisticom za ljudska prava i krojačicom koju je američki Kongres proglasio "majkom modernog Pokreta za ljudska prava." 

Ahed je oslobođena 29. jula 2018.