open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Toni Bašić optužen zbog javnog podsticanja na terorističke aktivnosti
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine danas je podiglo optužnicu za javno podsticanje na terorističke aktivnosti protiv Tonija Bašića, rođenog 2000. godine u Sarajevu.
23.12.2020. u 14:42
get url
text

- Tužilac iz Odsjeka za terorizam, podigao je optužnicu protiv Tonija Bašića, rođenog 2000. godine u Sarajevu, državljanina Bosne i Hercegovine. Optuženi se tereti da je, tokom 2020. godine, u više navrata, putem interneta i društvenih mreža, podsticao druge na izvršenje krivičnog djela terorizma, tako što je upućivao prijetnje i poruke antisemitskog sadržaja, kao i izjave i prijetnje kojima poziva na napade na rasističkoj i nacionalnoj osnovi, prijetnje pripadnicima LGBT pokreta, kao i pozivao na izvršenje terorističkih napada na zgrade na teritoriji New Yorka, SAD - naveli su iz Tužilaštva BiH.

Naglasili su da se optuženi tereti da je javno putem sredstava informiranja upućivao poruke javnosti koje imaju za cilj podsticanje drugih na izvršenje krivičnog djela-terorizam, čime je počinio krivično djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti.​

Optužnica je proslijeđena Sudu Bosne i Hercegovine, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.