open-navfaktor-logo
search
Dramatična noć
Troje povrijeđenih tokom gašenja požara u Srebreniku, spriječena ekološka katastrofa
Iza vatrogasca Profesionalne vatrogasne jedinice Srebrenik i njihovih kolega iz Tuzle, Gračanice i Lukavca je dramatična noć.
14.10.2021. u 09:40
get url
text

Oni su nadljudskim naporima uspjeli ugasiti vatru koja je izbila u firmi Zaharex u Srebreniku, te spriječiti njeno širenje i, kako su nam kazali, nastanak ekološke katastrofe na pordučju ove općine.

Kako nam je ispričao Muhamed Ibrić, komandir PVJ Srebrenik, iza cijele ekipe je neprospavana noć, a tokom gašenja požara povrijeđena su i dva vatrogaca i jedan građanin.

- U 20.23 sati dojavljen je požar i na teren su odmah izašla dva dežurna vatrogasca. U putu na mjesto događaja, budući da je poznavao samu industriju, rukovodilac smjene me je odmah obavijestio o požaru i tražio ispomoć. Cijela vatrogasna jedinica je u veoma kratkom roku angažirana i upućena na teren, a dva vatrogasca su ostala u dežurstvu za ne daj Bože, ukoliko bi požar izbio i negdje drugo – kazao nam je Ibrić.

VEZANI TEKST - Vlasnik "Zaharexa" Zaim Hasanović: Sve je uništeno, šteta je milionska

Komandir je, kako je nam je ispričao, tražio ispomoć i kolega iz PVJ Gradačac, kao i vatrogasaca iz Tuzle i Lukavca.

- Iz Tuzle nam je pristiglo jedno vatrogasno vozilo sa dva vatrogaca, a iz Gradačca i Lukacva također po jedno vozilo i po tri vatrogasca. Znači, imali smo na raspolaganju osam vatrogasaca iz susjednih općina i 12 ljudi iz naše jedinice. U pomoć su pritekle i dvije osobe iz dobrovoljnog vatrogasnog društva – kazao je.

Ibrić je ispričao kako je borba s vatrenom stihijom trajala cijelu noć, te da je vatra ugašena tek oko pola pet ujutro. Prilikom požara povrijeđena su dva vatrogasca i jedan civil. Jedan od vatrogasaca je lakše otrovan zbog udisanja štetnih hemijskih materija, a drugi je lakše povrijedio rame prilikom pada. Nakon pregleda u Kantonalnoj bolnici u Tuzli pušten je na kućno liječenje.

- Jedan od građana koji je došao da pomogne, kojeg nismo u cijeloj toj drami odmah ni vidjeli da gasi vatru, udisao je te otrovne matrije, pa je tako povrijeđen. Mi smo ga odmah isključili, ali je imao reakciju i ukazana mu je ljekarska pomoć – ispričao je komandir PVJ Srebrenik.

Istakao je kako je najvažnije da su spriječili da požar uđe u dio fabrike gdje se nalaze sirovine.

- Zaista smo se borili nadljudskim naporima. Da je vatra došla do spreminka sa polietilenom, nastala bi ekološka katastrofa. Požar se brzo širio i predstavljao je veliku opasnost. Na svu sreću, uspjeli smo mu stati ukraj i sve je dobro završilo – zaključio je komandir Ibrić.

Zaim Hasanović, vlasnik fabrike Zaharex, sinoć je za Faktor kazao je šteta od požara milionska. Šta je urok požar još se ne zna i to će biti utvrđeno istragom i vještačenjma. Firma Zaharex je jedan od vodećih proizvođača madraca, bonell žičanih jezgara i spužve u Bosni i Hercegovini. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.