Sva trojica se terete da su zajedno ubili Rolda, dok se Drljači na teret stavlja i da je zapalio tijelo i kuću u kojoj se ovaj stravičan zločin dogodio.

Rold je ubijen 25. novembra prošle godine u kući u centru Banje Luke.  Osumnjičeni su uhapšeni dva dana pošto je ugljenisano tijelo Rolda pronađeno u napuštenoj kući. Drljača je tada priznao ubistvo.

U optužnici je precizirano da su Drljača i Zorić djelo počinili u stanju privremene duševne poremećenosti. Drljača zbog afekta gnjeva uz alkoholisanost, a Zorić zbog poremećaja ličnosti i zavisnosti od droge i alkohola. Navodi se da ga je optužena trojka prvo tukla šakama i nogama, usljed čega je Roldi naneseno više tjelesnih povreda. Drljača je potom uzeo nož sa stola i ubo žrtvu u vrat, te je nesrećni muškarac na mjestu ostao mrtav.

Drljača je zatim upaljačem zapalio spužvu kreveta na kojem je ležalo beživotno tijelo, a požar se proširio na cijeli objekat. 

Iako motiv nije preciziran, kao što smo ranije pisali, optuženi i žrtva su nekoliko dana zajedno pili u kući i svađali se, a povod za posljednji obračun bila je rasprava oko mjesta gdje će ko spavati kritične večeri, što je na kraju tragično završilo.