open-navfaktor-logo
search
Washington
Trump izdao naredbu za ukidanje sankcija Turskoj
Podsjećamo, vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) su povodom vojne operacije "Izvor mira" bile uvele sankcije za trojicu ministara i dva ministarstva Republike Turske
23.10.2019. u 18:10
get url
text

Američki predsjednik Donald Trump saopćio da je izdao naredbu za ukidanje sankcija Turskoj nametnutih zbog operacije u Siriji.

Trump je u obraćanju novinarima u Bijeloj kući govorio i o sporazumu kojim je obustavljena turska operacija "Izvor mira" na sjeveru Sirije. Istakao je da je Turska zaustavila operaciju nakon što je sa SAD-om postignut sporazum.

- Izdao sam naredbe Trezoru da ukine sankcije Turskoj uvedene 14. oktobra - kazao je američki predsjednik.

Naglasio je također da je na snazi primirje na sirijsko-turskoj granici, dodajući kako je već sada postalo trajno.

- Formirana je i sigurna zona od 32 kilometra - rekao je Trump.

Turske oružane snage su 9. oktobra pokrenule operaciju "Izvor mira" protiv terorističke organizacije YPG/PKK na istočnoj obali Eufrata kako bi osigurali državnu granicu Turske i u pograničnom pojasu Sirije uspostavili sigurnu zonu za dobrovoljni povratak izbjeglica. Turskim snagama na terenu su podršku pružili borbi Sirijske nacionalne vojske, koja je ranije bila poznata pod imenom Slobodna vojska Sirije.

Shodno postignutom tursko-američkom dogovoru, turske snage su 17. oktobra na rok od 120 sati pauzirale operaciju kako bi se dalo vrijeme teroristima YPG/PKK-a da se povuku iz pograničnog pojasa na sjeveroistoku Sirije. Taj rok je istekao sinoć. Iz Ministarstva odbrane Turske saopćeno je da je turska strana ispunila svoje obaveze po dogovoru sa SAD-om, a da je američka strana sinoć Ankaru obavijestila da su se teroristi YPG/PKK-a povukli. Ministarstvo je poručilo i da više nema potrebe za novim takvim operacijama turskih snaga u Siriji.

Uporedo s tim, turski predsjednik Erdogan jučer se u Sočiju sastao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom i postigao dogovor koji uključuje početak zajedničkih tursko-ruskih patrola na sjeveru Sirije. Na sastanku Erdogana i Putina i delegacija, koji je trajao više od šest sati, postignut je dogovor prema kojem se teroristi YPG-a povlače, a počinju i zajedničke patrole u Siriji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.