open-navfaktor-logo
search
Američki predsjednik
Trump tvrdi: Dostigli smo vrhunac pandemije, SAD se ubrzo ponovo otvara
Američki predsjednik Donald Trump kaže da su SAD dostigle vrhunac novih slučajeva koronavirusa i predviđa da će neke države ukinuti restrikcije još ovog mjeseca.
16.04.2020. u 13:45
get url
text

Trump je rekao na dnevnom brifingu Bijele kuće da će nove smjernice biti objavljene u četvrtak nakon što je razgovarao s guvernerima.

- Želimo vratiti našu zemlju - rekao je predsjednik, prenio je BBC.

Sjedinjene Države  imaju skoro 640.000 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19) i više od 30.900 smrti.

Trumpovi komentari uslijedili su nakon što je New York City prijavio porast broja smrtnih slučajeva od posljedica virusa na 10.367.

Predsjednik se ranije sukobljavao s guvernerima država o tome kada treba početi ublažavati ograničenja i ponovo otvarati preduzeća. Međutim, priznao je da su njegove ovlasti ograničene isključivo na davanje smjernica.

- Podaci ukazuju na to da smo širom zemlje prošli vrhunac novih zaraza. Nadam se da će se tako nastaviti i da ćemo nastaviti ostvarivati veliki napredak - rekao je Trump novinarima u Rose Gardenu u srijedu.

Koordinatorica radne grupe za koronavirus Bijele kuće Deborah Birx rekla je da je došlo do pada potvrđenih slučajeva zaraze širom zemlje posljednjih dana.

Trumpova administracija je ranije stavila 1. maj kao mogući datum ponovnog otvaranja zemlje, ali je predsjednik rekao da će se neke države možda moći vratiti u normalno stanje i prije toga.

Upitan o opasnosti od preranog otvaranja, Trump je rekao da postoji opasnost i od nastavljanja restriktivnih mjera.

Napomenuo je da su telefonske linije za pomoć suicidalnim osobama prezauzete otkako je došlo do uvođenja mjera.

Milioni Amerikanaca izgubili su posao zbog restriktivnih mjera, a broj nezaposlenih je na rekordnom nivou.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.