VEZANI TEKST - Biden: Putinu treba suditi; Rusija: Neka sude režiserima predstave iz Srebrenice

Zaharova je morbidnu poruku o Srebrenici izrekla reagujući na izjavu američkog predsjednika Joea Bidena da ruski predsjednik Vladimir Putin mora odgovarati za užasne zločine u Buči u Ukrajini.

- Odlična ideja, neka počnu s bombardovanjem Jugoslavije i okupacijom Iraka. Također mogu dodati i režisere produkcije u Srebrenici - napisala je Zaharova, aludirajući da se u Srebrenici nije dogodio genocid (uprkos sudskoj presudi koja kaže suprotno).

Ministrica Turković je istakla da je apsolutno neprihvatljiv i historijski falsifikat da pojedini zvaničnici Ruske Federacije već duže vrijeme u javnim istupima negiraju sudski dokazane i međunarodno priznate činjenice o genocidu u Srebrenici.

- Takva zloupotreba najgoreg zločina na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata u propagandne svrhe za svaku je osudu. Vijeće sigurnosti UN-a čiji je Ruska Federacija stalni član 1993. godine osnovalo je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) koji je u brojnim pravosnažnim presudama dokazao genocid u Srebrenici - poručila je Turković.