open-navfaktor-logo
search
Pod pritiskom Grčke
Turska: Brisanje tvita NATO-a povodom Dana pobjede neprihvatljivo
Zvanična Ankara u petak je kritikovala Komandu kopnenih snaga NATO saveza (Allied Land Command - LANDCOM) zbog brisanja svog tvita povodom obilježavanja Dana pobjede Turske nakon zahtjeva Grčke, nazvavši takav postupak neprihvatljivim.
02.09.2022. u 21:37
get url
text

- Neprihvatljivo je da je LANDCOM uklonio objavu na društvenim mrežama kojom se proslavlja 30. august, Dana pobjede i Dan turskih oružanih snaga na način koji predstavlja odustajanje od vlastite volje pred sebičnim i razmaženim ponašanjem druge članice NATO-a - navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane Turske, aludirajući na Grčku.

Dalje se navodi da je zvanični naziv koji je Turske dala 30. augustu "Dan pobjede i turskih oružanih snaga".

- To je volja naše nacije i to se ne može mijenjati - dodaje se.

Ministarstvo je saopćilo da je brisanje tvita na neosnovani zahtjev Grčke koja ne oklijeva da sabotira misije NATO-a postavljanjem radarskih blokada na turske borbene avione "uveliko narušilo korporativni identitet i prestiž NATO-a".

- Bilo da je napisano Dan pobjede ili ne, činjenica da smo pobijedili 1922. godine ne može se promijeniti - stoji u saopćenju.

LANDCOM je u utorak tvitao objavu povodom obilježavanja 100. godišnjice Dana pobjede Turske, kojom se obilježava veliki poraz okupatorske grčke vojske koji je doživjela od Turaka u bici kod Dumlupinara 1922. godine. Ipak, LANDCOM je izbrisao objavu nakon što je Grčka uložila žalbu generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu.

U četvrtak je LANDCOM tvitao novu objavu u kojoj je uputio čestitku Turskoj povodom Dana pobjede.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.