open-navfaktor-logo
search
Htio u Siriju
Turska ranije upozoravala Austriju na terorističku prijetnju ubice iz Beča
Vlasti Republike Turske su prošle godine upozorile austrijske vlasti na terorističku prijetnju koju je predstavljao napadač koji je u centru Beča nedavno ubio najmanje četiri i ranio 22 ljudi, javlja Anadolu Agency (AA)
08.11.2020. u 18:07
get url
text

Generalna sigurnosna direkcija Turske saopćila je da je austrijski državljanin Kujtim Fejzulai evidentiran po dolasku iz Beča na istanbulski aerodrom "Ataturk" 1. septembra 2018. godine i da je stavljen pod policijsku i obavještajnu pratnju.

U saopćenju se navodi da je Fejzulai uhapšen 18 dana kasnije pri ilegalnom pokušaju prelaska tursko-sirijske granice u Hatayu u nakani da se pridruži terorističkoj organizaciji ISIS u Siriji.

Nakon procesuiranja, uhapšeni je 10. januara 2019. godine deportovan u Austriju uz izvještaj o njegovom pokušaju pridruživanja ISIS-u i potencijalnoj terorističkoj prijetnji koju predstavlja.

Šef Direkcije za javnu sigurnost Austrije Franz Ruf priznao je da je Austrija dobila upozorenje iz Turske i da je Fejzulai osuđen na 22 mjeseca zatvora, ali da je pušen na slobodu nakon što je odslužio polovicu kazne.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.