Ministar odbrane Turske Hulusi Akar, koji je tok operacije pratio iz Komande zračnih snaga, izjavio je kako su teroristi u operaciji "Zimski orao" još jednom za vratom osjetili dah Oruažnih snaga Turske. 

Obraćajući se osoblju nakon što su turski avioni pogodili ciljeve terorističke organizacije u regijama Derik, Sincar i Karacak, koje se koriste kao skloništa terorista u sjevernom Iraku i Siriji, Akar je poručio:

- Uspješno smo završili operaciju 'Zimski orao'.

- Naš cilj je sigurnost naših 84 miliona građana i naših granica. Operacija provedena protiv terorističkih ciljeva u sjevernom Iraku i Siriji pažljivo je planirana i uspješno provedena. Kao i u svim našim aktivnostima, poduzeli smo sve potrebne mjere opreza kako ne bi nanijeli bilo kakvu štetu civilima i nedužnim ljudima u okolini - rekao je Akar.

Pojasnio je kako su na meti bila teroristička skloništa, bunkeri, špilje, tuneli, skladišta, tzv. centri za obuku i tzv. štabovi terorista.

- Na meti su bili samo teroristi i strukture koje pripadaju teroristima. Skloništa, bunkeri, jazbine i špilje terorista. Teroristi su ponovno osjetili dah turskih oružanih snaga na svojim vratovima. Slom terorističke organizacije sve je izvjesniji - poručio je Akar. 

Dodao je također kako je tokom ove operacije neutraliziran i značajan broj pripadnika terorističke organizacije za kojima su odranije raspisane potjernice. U pratnji Akara danas su bili i načelnik Generalštaba general Yasar Guler, zapovjednik zračnih snaga general Hasan Kucukakyuz, zapovjednik pomorskih snaga admiral Adnan Ozbal.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. Na sjeveru Sirije djeluje PKK-ov ogranak YPG.

Snage Turske su na sjeveru Sirije, duž sirijsko-turske granice, u proteklih šest godina izvele nekoliko uspješnih antiterorističkih operacija, uključujući "Štit Eufrata" (2016.), "Maslinova grana" (2018.) i "Izvor mira" (2019.). Cilj tih operacija bio je oslobađanje pograničnog pojasa od terorističkih organizacija, sprečavanje formiranja terorističkog koridora te uspostava sigurne zone za civile.