Federalna uprava policije Terenski ured Tuzla, uhapsila je policijskog službenika T.O iz Policijske stanice Istok Tuzla nakon detaljnih provjera obavljenih o okolnostima događaja koji su predmet istrage. Radi se o događajima od 16. februara 2020. godine za koje su provjere, do lišenja slobode, trajale četiri dana, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

Uhapšeni policajac osumnjičen je za krivično djelo zlostavljanje u obavljanju službe, jer se radi o nezakonitoj upotrebi sile i nezakonitom lišenju slobode osobe zaustavaljene radi kontrole saobraćaja.
Dodaju da se upotreba sile, prema Zakonu o policijskim službenicima i drugim relevatnim propisima, primjenjuje samo kada je ugrožena sigurnost policajaca. Ali da li je sigurnost dva mlada policajca bila ugrožena od osobe koja ima 63 godine, koja je teško bolesna i koja im je upravo i ukazivala na te činjenice, pitaju se u Tužilaštvu.

- U večernjim satima u nedjelju 16. februara u Ulici Armije BiH, naselje Brčanska Malta u Tuzli, policijska patrola je zaustavila vozilo kojim je upravljao šesdesettrogodišnji M.B iz Tuzle, dok je suvozač u automobilu bila njegova supruga, tužiteljica ovog Tužilaštva M.B. Pri tome su obojebili vezani u automobilu, ali je na znak policije, vozač zaustavio automobil ispred policajaca na prostoru na kojem je bilo moguće stati, izašao iz automobila i dao na uvid vozačku i saobraćajnu dozvolu - navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Dalje navode da je policajac T.O. pregledao opremu u automobilu, a nakon što je zatvorio prtljažnik, isti policajac se obratio vozaču i rekao da je kažnjen sa 200 KM radi toga što nije bio vezan i zato što na automobilu ne posjeduje vidno istaknut sticker o registraciji vozila.

- Na to je vozač negodovao i rekao da ne želi potpisati nalog da nije bio vezan, jer jeste bio, te da se slaže da potpiše nalog i kaznu za neistaknuti sticker, koji je svakako pokazivao da ima u automobilu, ali da nije postavljen na prednje vjetrobransko staklo, i da priznaje grešku i prekršaj. Između vozača i policajca dolazi do objašnjavanja o tome da li je isti bio vezan ili ne, te se vozač žalio da ne vidi šta piše u prekršajnom nalogu jer ima naočale za vožnju a ne za čitanje, a oba policajca su nudli da nalog odmah i potpiše - navodi se u saopćenju Tužilaštva.

U isto vrijeme se drugi policajac u patroli, navode dalje, obraća supruzi vozača i govori joj "Vi iz Tužilaštva bi trebali raditi svoj posao i da hapsite kriminalce", jer je i ona negodovala radi prekršajnog naloga za pojas, tvrdeći da su i ona i suprug bili vezani.

- Isti policajac, koji je bio u policijskom automobilu, je to izjavio nakon što mu je supruga oštećenog rekla da ne trebaju graditi svoju karijeru maltretirajući poštene građane, nego da trebaju raditi ono što im je osnovni posao i da trebaju otkrivati kriminal i kriminalce. Oštećeni je nakon toga rekao policajcu T.O da će potpisati nalog samo da ga puste da ide kući i obratio se drugom policajcu i pitao ga "zašto ga tako čudno gleda". Nakon toga je policajac T.O koji je bio van policijskog automobila glasno rekao "remećenje javnog reda i mira", s leđa nogom udario M.B u desnu nogu, obuhtavio ga rukama iza leđa i bacio ga na tlo licem prema dole, zavrnuo mu na tlu ruke iza leđa, koljenom mu pritisnuo leđa, zatražio pomoć drugog policajca u automobilu da mu doda lisice, i vezao oštećenog sa rukama iza leđa. Tom prilikom je oštećenom nanio povrede zgloba desne noge i slomio mu naočale, jer je na tlo pao direktno glavom okrenut prema dole - saopćeno je iz Tužilaštva TK.

Sve to vrijeme, navode, supruga oštećenog je govorila "šta to rade njenom suprugu njemu su 63 godine i bolestan je".

- Policajci su nakon toga oštećenog uveli u policijski automobil, odvezli u prostorije PS Istok, a suprugu ostavili na mjestu događaja. Oštećeni je u policijskoj stanici, gdje je bio postavljen na stolicu, molio prisutne policajce da mu se lisice sa ruku premjeste naprijed zbog jakih bolova koje je osjećao u ramenima, kičmi i vratu, ali mu se policajac T.O unosio u lice i govorio "ima da radiš ono što ja kažem". Pri tome je oštećeni objašnjavao policijcima da ima jake bolove, da je bolestan i da mu se lisice premjeste naprijed, a sve to vrijeme mu se policajac T.O unosio u lice i govorio isto, što je kod oštećenog izazvalo osjećaj poniženosti i straha. Nakon toga mu policajac T.O donosi pet prekršajnih naloga na potpis i traži da ih potpiše i pri tome mu ne želi ne saopćiti na šta se nalozi odnose - navodi se u saopćenju.

Oštećeni mu je rekao, navodi se u saopćenju, da nema naočale za čitanje i da mu se nalozi pročitaju, ali mu je nekod od policajaca premjestio lisice naprijed, dok ga je T.O i dalje zastrašivao i glasno naredio "potpisuj", te uzeo ruke oštećenog, pomjerio ih prema mjestu gdje treba potpisati, nakon čega ih je oštećeni i potpisao na taj način. Poslije toga je policajac oštećenog odvezao i pustio na slobodu - pojašnjeno je u saopćenju Tužilaštva.

Navode i da su pripadnici Federalne uprave policije su na dokumentovanju ovog događaja radili više od četiri dana, te je sinoć policajac T.O. lišen slobode radi krivičnog djela koje mu se stavlja na teret i nad njim je izvršena kriminalistička obrada.

Također, navedeno je i da Tužilaštvo ima prethodna saznanja da je i policajac koji je lišen slobode u dobrim odnosima sa istim kriminalno aktivnim licima.  Drugi policajac u patroli Nedžad Hodžić, koji je svjedok u ovom slučaju, svoje prijateljske odnose ne krije sa osobama iz kriminalnog miljea u Tuzli i Tuzlanskom kantonu, Berizom Kabilovićem i ljudima bliskim njemu, naveli su iz Tužilaštva. O tome svjedoče javno objavljene slike policajca sa ovim osobama.

Policajac Nedžad Hodžić s kriminalcima Elvisom Hamzićem i Berizom Kabilovićem

Policajac Nedžad Hodžić s kriminalcima Elvisom Hamzićem i Berizom Kabilovićem

- Danas je ovom Tužilaštvu, radi mjesne nadležnosti koje ima u ovom predmetu, dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i osumnjičeni je predat u nadležnost, te će biti ispitan. Ovo Tužilaštvo će nakon neophodnih radnji vezanih za krivični postupak koje je potrebno provesti, predmet dostaviti Federalnom tužilaštvu FBiH radi određivanja nadležnosti drugog Tužilaštva iz Federacije u ovom predmetu jer je oštećeni suprug tužiteljice ovog Tužilaštva - zaključeno je u saopćenju.