open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo u Ankari
U akciji protiv FETO struktura u MVP Turske privedene 44 osobe
U operaciji organiziranoj zbog prevara članova terorističke organizacije Fetullahci (FETO) na stručnim ispitima za prijem i napredovanje u službu u Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) Republike Turske privedene su 44 osobe.
28.02.2020. u 16:17
get url
text

Tužilaštvo u Ankari izdalo je naloge za hapšenje 121 člana FETO-a za koje se vjeruje da su povezani s nepravilnostima u vezi sa stručnim ispitima održanim 2010., 2011., 2012. i 2013. godine.

Ekipe Odjela za borbu protiv finansijskog kriminala pri policiji u Ankari, organizirale su koordinirane akcije u 33 grada.

Privedene su 44 osobe, među kojima su i uposlenici konzulata.

Među osumnjičenima je i pet osoba koje su ranije lišavane slobode u okviru istraga protiv FETO-a.

Istovremeno, među osobama za čije je hapšenje izdat nalog, nalazi se i sedam službenika koji su bili angažirani u  predstavništvima Turske u Rusiji, Džibutiju, Belgiji, Pakistanu, Japanu, Somaliji i Tanzaniji.

Od toga pet njih koji su došli u Tursku, privedeni su u akciji.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično tražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.