open-navfaktor-logo
search
WHO potvrdio
U Ekvatorijalnoj Gvineji izbila smrtonosna zaraza: Šta je virus marburg, ranije otkriven i u Beogradu
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) potvrdila je da je ove sedmice u Ekvatorijalnoj Gvineji izbila zaraza smrtonosnim virusom marburg.
17.02.2023. u 08:26
get url
text

Kako je potrvđeno, od zaraze je umrla jedna osoba, a povezuje se sa smrti još osam ljudi, rečeno je iz WHO-a.

Sumnja se i na još 16 slučajeva zaraze u Ekvatorijalnoj Gvineji, a pacijenti imaju simptome koji uključuju temperaturu, iscrpljenost, kao i tragove krvi tokom povraćanja i proljeva, piše Insider.

Prisutnost ovog virusa u istočnoj provinciji Ekvatorijalne Gvineje prvi put je otkriven šest mjeseci nakon što je potvrđena zaraza istim virusom u Gani, u julu prošle godine. Virus marburg rijedak je kod ljudi, no iznimno je zarazan kad pronađe ljudskog domaćina.

Bolest može biti smrtonosna, a stopa smrtnosti iznosi čak 50 posto, navode iz WHO-a. Kada je zaraza izbila u Angoli 2005, smrtnost među zaraženima iznosila je do 88 posto. Simptomi zaraze uključuju hemoragijsku groznicu, iscrpljenost, iskašljavanje krvi tokom povraćanja i tragove krvi u proljevu.

Bolest često počinje naglo, kažu u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, s visokom temperaturom, teškom glavoboljom i malaksalošću. Na početku oboljeli često osjećaju bolove u mišićima i grčeve, a može doći i do žutice, mučnine i bolova u abdomenu.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kaže da se oko pet dana od početka simptoma može pojaviti i osip na prsima, leđima i trbuhu oboljelih.

Pacijenti počinju izgledati blijedo i ispijeno, kao duhovi s upalim očima i bezizražajnim licima, kaže WHO, a pojavljuje se i ekstremna letargija. U fatalnim slučajevima smrt nastupa između osam i devet dana od početka simptoma, najčešće nakon gubitka krvi i padanja u šok.

Ne postoje odobrene vakcine ili antivirusne terapije za liječenje ovog virusa, kažu u WHO-u. Liječenje se svodi na tretiranje konkretnih simptoma i rehidraciju, što može poboljšati izglede za preživljavanje.

Bolest je izazvana istim virusom koji izaziva ebolu.

Virus marburg na ljude prelazi preko voćnih šišmiša koji su prirodni nosioci, navode iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Marburg nije respiratorni virus. Jednom kada je osoba zaražena, on se širi direktnim kontaktom s tjelesnim tekućinama zaraženih, ali i preko kontaminiranih površina i materijala.

Prvi put je prepoznat 1967, a otkrili su ga laboratorijski zaposlenici u Marburgu i Frankfurtu u Njemačkoj, kao i u Beogradu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.