open-navfaktor-logo
search
Osjetna kriza
U Irskoj se održavaju parlamentarni izbori: Sinn Fein očekuje pobjedu
U Irskoj se danas održavaju parlamentarni izbori na kojima nešto više od 3,3 miliona registriranih birača bira novi saziv parlamenta koji broji ukupno 160 zastupničkih mjesta.
08.02.2020. u 11:24
get url
text

Biračka mjesta širom Irske otvorena su jutros u 7, a zatvaranje je najavljeno za 22 sata (GMT).
Izbori u Irskoj održavaju se u jeku osjetne krize u stambenom zbrinjavanju i zdravstvenom sistemu. Broj beskućnika u toj zemljo dosegao je rekordnih 10.000, a pacijenti u bolnicama i hitnim službama na pregled čekaju i do 17 sati.

Prema posljednjim anketama, najveću podršku ima nacionalistička partija Sinn Fein koja bi mogla dobiti 25 posto glasova i osvojiti do 42 zastupnička mandata.

Kao političko krilo nacionalističkog pokreta IRA, Sinn Fein bi tako mogao izvojevati prvu izbornu pobjedu u Irskoj.

Sinn Fein je do podrške birača došao obećanjima da će za rješavanje stambenih i zdravstvenih problema pokrenuti val velikih investicija.

Na drugom mjestu po anketama je partija Fianna Fail čiji lider Micheal Martin tvrdi da je jedini lider sposoban da Irskoj ponudi alternativu.

Vladajuća i najveća irska partija Fine Gael, koju vodi premijer Leo Varadkar, ima podršku od 17 posto birača i prema tim anketnim rezultatima će pasti na treće mjesto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.