On je danas, nakon sjednice Vlade RS, kazao da entitetska Vlada podstiče masovnu sjetvu. Rekao je se već u proljetnoj sjetvi očekuje značajno veći obim zbog aktuelnih okolnosti u vezi koronavirusa, odnosno da će biti zasijano oko 138.000 hektara, dok je u ozimoj sjetvi to bilo oko 60.000 hektara.

- Povećana je i  sjetva industrijsko bilja, prije svega soje kao najvažnijeg izvora proteina za stočnu hranu. Očekujemo 898 miliona KM animalne proizvodnje, raste proizvodnja mlijeka, a mesa je stabilna. U prehrambenoj industriji se očekuju pomaci kroz veći obim prozivodnje. Time u 2020. godini, RS očekuje vrijednost od 844 miliona KM biljne proizvodnje, 898 miliona KM u animalnoj, a ako se na to doda i prehrambena to je oko 2,7 milijardi KM – rekao je Pašalić.

Ministrica trgovine i turizma RS-a Suzana Gašić je naglasila da je od danas na snazi uredba o ograničavanju marži na nivo koji su trgovci imali 5. marta.

-Trgovci će formirati cijene imajući u vidu procenat marže koji su imali 5. marta. Ukoliko se trgovci ne budu pridržavali ove uredbe, novčane kazne se kreću od 5.000 do 10.000 KM – dodala je Gašić.

Ona je danas još jednom istakla da Vlada RS-a neće pomagati one poslodavce koji u ovom kriznom periodu budu otpuštali radnike.