open-navfaktor-logo
search
Sirija
U ruskim napadima na Idlib poginulo najmanje 26 civila
Prema podacima opozicionog opservatorija ruski borbeni avioni od jutarnjih sati napadaju područja Bara, Bsida i Masaran u blizini Idliba, te Kefer Dael, Mansura, Kefer Teal, Irhab, Takad, Shamiko, Indomi, Cidraya, Kefer Naha, Termanin, sela zapadno od Halepa
21.01.2020. u 18:51
get url
text

Najmanje 26 civila ubijeno je u napadima koje su ruske zračne snage izvele na području deeskalacijske zone Idlib, na sjeverozapadu Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima opozicionog opservatorija ruski borbeni avioni od jutarnjih sati napadaju područja Bara, Bsida i Masaran u blizini Idliba, te Kefer Dael, Mansura, Kefer Teal, Irhab, Takad, Shamiko, Indomi, Cidraya, Kefer Naha, Termanin, sela zapadno od Halepa.

Prema podacima Civilne zaštite (Bijele beretke), u napadima je dosad poginulo najmanje 26 civila.

Primirje u Idlibu proglašeno je 12. januara i to nakon sastanka turskog i ruskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i Vladimira Putina u Istanbulu.

Snage Assadovog režima i njihovi saveznici ne poštuju ni taj dogovor već nastavljaju s napadima na naseljena mjesta u Idlibu.

Prije početka sirijskog rata, u Idlibu je živjelo dva miliona ljudi, a početkom rata broj stanovnika je upolovljen zbog žestokih sukoba. U martu 2015. godine sirijske opozicione snage zauzele su Idlib i on je od tada svojevrsna utvrda sirijske opozicije.

Idlib je tako postao utočište prognanih, pa trenutno u toj sirijskoj regiji živi četiri miliona ljudi koji su meta stalnih režimskih i napada ruskih snaga koje su se u rat uključile u oktobru 2015. godine.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani, Idlib je proglašen zonom deeskalacije. U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Shodno dogovoru, opozicione snage su povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.