open-navfaktor-logo
search
Uprkos mogućim kaznama
U Španiji roditelji odbijaju vratiti djecu u škole zbog širenja koronavirusa
S porastom slučajeva koronavirusa na početku nove školske godine, mnogi španski roditelji odbijaju vratiti svoju djecu u razred unatoč prijetnji sankcijama.
07.09.2020. u 09:28
get url
text

- Morate učiti cijeli svoj život, ali ako izgubite zdravlje… - kaže Aroa Miranda, 37-godišnja majka dvoje djece koja ove sedmice neće poslati svoje dječake u školu u primorskom gradu Castellon de la Plana, prenosi AFP.

Poput svojih evropskih susjeda, Španija  ovog mjeseca ponovno otvara škole unatoč brzom širenju virusa, a zemlja broji najveći broj novih zaraza na kontinentu.

- Povratak u školu tretira se kao eksperiment, mi smo poput zamorčića - rekla je Miranda koja će uskoro ispisati svog trogodišnjaka iz vrtića.

Iako su maske u školi obvezne za sve osobe starije od šest godina i uvedene su mjere fizičke distance, ona smatra da to nije dovoljno.

- Ako se ne mogu sastati s više od 10 ljudi u svom domu, ne razumijem zašto moj sin mora biti u razredu s 25-ero djece - rekla je, dodajući da je to  apsurdni sigurnosni rizik.

Već sedmicama širom Španije raste broj protesta i peticija kojima se zahtijevaju bolje zdravstvene i sigurnosne mjere u školama.

Međunarodna anketa Ipsosa u julu pokazala je da bi većina španskih roditelja ograničila broj dana u kojima su djeca u školi, a svaki četvrti radije bi pričekao četiri do šest mjeseci prije nego što ih pošalje ponovo u školu.

Suočavajući se sa zabrinutostima, vlasti su se pomicale između osiguranja sigurnosti i prijetnji sankcijama.

- Povratak u školu je siguran - rekao je u utorak premijer Pedro Sanchez.

Fernando Simon, koordinator za hitne slučajeve Ministarstva zdravstva, rekao je da se djeca mogu zaraziti virusom u parku, od svojih rođaka ili preko odrasle osobe koja virus donijela u kuću s posla.

Mnogi strahuju da će slanjem svoje djece u školu dovesti starije članove porodice u rizik od zaraze. U Španiji svaka četvrta porodica živi s rodbinom starijom od 65 godina.

- Želim poštivati ​​zakon, ali ako moram birati između spašavanja njihovih života ili života mojih roditelja i slanja djece natrag u školu, biram da djeca ne idu u školu - rekao je otac petero djece Pablo Sanchez za AFP.

- Neka me kazne - dodao je.

Drugi se boje ekonomskog uticaja ako se dijete razboli.

- Ako zbog škole moramo biti 15 dana kod kuće, moj muž ne bi ništa zaradio - rekla je Miranda.

Ministarstvo socijalnog osiguranja pokrenulo je mogućnost proširenja programa za roditelje koji su prisiljeni provoditi razdoblje preventivne karantene.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.