Dužnosnici Sjedinjenih Država, najteže pogođene države na svijetu, pozvali su Amerikance da ostanu kod kuće na predstojeći praznik Dan zahvalnosti jer je sve veći broj pacijenata s COVID-19 doveo zdravstveni sistem na ivicu funkcioniranja.

Sjedinjene Države prijavile su milion novih slučajeva COVID-19 u manje od sedmicu dana, povećavajući ukupan broj prijavljenih infekcija na više od 12,5 miliona, a broj smrtnih slučajeva na 260.000, pokazuju podaci Reutersa na osnovu službenih izjava.

Analiza podataka Reutersa pokazala je stopu novih infekcija koje se globalno povećavaju. Trebalo je samo 17 dana da se s 50 miliona slučajeva pređe na 60 miliona, u usporedbi s 21 danom koliko je trebalo da se s 40 miliona brojka novooboljelih poveća na 50 miliona.

Tokom posljednje sedmice svakodnevno je prijavljeno oko 580.000 slučajeva, a tokom posljednjih 70 dana prijavljeno je oko polovina svih slučajeva od početka pandemije, precizira Reuters.

U Evropi je zabilježen milion novih slučajeva u samo pet dana, što je ukupno više od 16 miliona slučajeva, uključujući 365.000 smrtnih slučajeva.

Vlade širom Evrope bore se s nametanjem ograničenja javnog života, dok porodicama omogućuju proslavu Božića uz mjere ograničenja.

Iako bi se nacionalno zaključavanje u Engleskoj trebalo završiti sljedeće sedmice, Njemačka, Španija i Italija najavile su ograničenja tokom praznika, uključujući ograničenja za kućne posjete gostiju.

U Njemačkoj je do sada registrovano više od 15.000 preminulih od posljedica koronavirusa.

Centar za kontrolu bolesti u Njemačkoj Institut "Robert Koch" objavio je danas da je još 389 smrtnih slučajeva zabilježeno tokom jučerašnjeg dana, čime je broj do sada preminulih od početka pandemije porastao na 15.160.

U ovoj zemlji, registrovano je ukupno 983.588 slučajeva koronavirusa, sa 22.368 koliko je zabilježeno od jučer do danas.

Njemačka je 2. novembra uvela mjere koje bi dovele do zaravnjivanja krive, tako što su zatvoreni restorani, barovi, sportske i kulturne ustanove, ali su škole, prodavnice i frizerski saloni ostali otvoreni.

Te mjere je trebalo da traju četiri sedmice, ali su se njemačka kancelarka Angela Merkel i ministri sinoć dogovorili da se produže do 20. decembra, sa ciljem da broj novozaraženih u svakom regionu zemlje na sedmičnom nivou bude ispod 50 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Trenutno, zemlja ima 140 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Merkel je navela da su postojeće mjere uspjele da zaustave porast novih infekcija koronavirusom, ali da su se stabilizovale na visokom nivou.