open-navfaktor-logo
search
Ispraćaj
U Teksasu je održan pogreb ubijenog Georgea Floyda: "On će promijeniti svijet"
Jučer je u teksaškom gradu Houstonu održan ispraćaj Georgea Floyda, Afroamerikanca kojeg je prije petnaest dana ubio bijeli policajac, zbog čega su izbili protesti diljem SAD-a, ali i svijeta.
10.06.2020. u 09:00
get url
text

Floydovo tijelo vraćeno je u rodni Houston kako bi bio pokopan pored majke koju je prizivao nekoliko trenutaka prije smrti dok mu je policajac Derek Chauvin držao koljeno na vratu.

- Ovdje je rođen, u Cuney Homesu. Ali svi će ga se sjećati širom svijeta. On će promijeniti svijet - rekao je Floydov brat Rodney ožalošćenima u crkvi Fountain of Poise.

Brooke Williams, Floydova rodica, opisala ga je kao osobu koja je svojim riječima motivirala ljude.

- Zovem se Brooke Williams, nećakinja sam Georgea Floyda i mogu disati. Dok god dišem, pravda će biti zadovoljena - rekla je.

Veteran i aktivist za građanska prava, velečasni Al Sharpton govorio je o Floydovom životu.

- Bog je uzeo odbačeni kamen i učinio ga kamenom temeljcem pokreta koji će promijeniti cijeli svijet - rekao je Sharpton dodavši kako širom svijeta svjedočimo kako statue robova ruše unuci robova.

Videoporukom se obratio i Joe Biden.

- Vrijeme je za rasnu pravdu. Kada bude pravde za Georgea Floyda, bit ćemo na putu za rasnu pravdu u Americi - rekao je Biden, a prenosi Guardian.

George Floyd je u cijelom svijetu postao simbol žrtava rasizma i policijskog nasilja u SAD-u.

Lijes s tijelom tog 46-godišnjeg Afroamerikanca, kojeg je bijeli policajac ubio 25. maja u Minneapolisu, bio je izložen u ponedjeljak u crkvi Fountain of Praise u Houstonu, gradu u kojem je proveo najveći dio svog života. Oko 6.000 ljudi odalo mu je tom prilikom počast.

Ceremoniji je, iako je bila privatna i ograničena samo na širu porodicu, prisustvovalo oko 500 gostiju, a među njima su bili političari i poznate osobe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.