open-navfaktor-logo
search
Raste napetost
Ukrajina traži hitan sastanak sa Rusima i OSCE-om zbog gomilanja vojske blizu njenih granica
Ukrajina je u nedjelju objavila da unutar 48 sati želi s Rusijom i Organizacijom za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) razgovarati o gomilanju ruskih vojnih snaga u blizini svojih granica i na Krimu.
14.02.2022. u 08:08
get url
text

Već sedmicama raste napetost zbog gomilanja ruskih vojnih snaga na granici s Ukrajinom. SAD upozorava da bi se napad mogao dogoditi svakog trena dok Rusija negira da ima takve planove i optužuje Zapad za potpirivanje histerije.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da Rusija nije odgovorila na zahtjev koji joj je Ukrajina uputila u petak, a u kojem, pozivajući se na dio sporazuma o sigurnosti iz tzv. Bečkog dokumenta, traži od Rusije da objasni provođenje aktualnih vojnih aktivnosti, prenosi Hina.

- Zbog toga sada poduzimamo sljedeći korak i zahtijevamo sastanak s Rusijom i svim uključenim državama u roku od 48 sati kako bismo razgovarali o jačanju i pregrupiranju ruskih vojnih snaga duž naše granice i na privremeno okupiranom Krimu - napisao je Kuleba na Twitteru.

- Ako je Rusija ozbiljna kada govori o nedjeljivosti sigurnosti na prostoru OSCE-a, onda mora ispuniti svoju obavezu o vojnoj transparentnosti kako bi smanjila napetosti i povećala sigurnost za sve - dodao je Kuleba u svojoj objavi.

Američki posmatrači iz misije OSCE-a u nedjelju su automobilima napustili istočni grad Donjeck koji je pod kontrolom pobunjenika, prenosi Reuters. Rusko ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je pozive da promatrači OSCE-a napuste Ukrajinu.

- Ta odluka nas zabrinjava - rekla je glasnogovornica Marija Zaharova u Moskvi u nedjelju navečer.

- Misiju se svjesno uvlači u vojnu psihozu koju potiče Washington i koristi se njome kao sredstvom moguće provokacije", rekla je Zaharova, kako je prenosi njemačka agencija dpa.

OSCE je u misiji u Ukrajini koja uključuje i civilni nadzor u separatističkim republikama Donjecku i Luhansku, gdje od 2014. godine traje rat u kojem je živote izgubilo više od 14 hiljada ljudi. OSCE je objavio izjavu u kojoj kaže da su neke "države učesnice" rekle svojim građanima da napuste Ukrajinu, no dodaju da misija nastavlja rad. Do sada je 21 pripadnik OSCE-a napustio Donjeck, a još više od 30 to planira učiniti, rekao je diplomatski izvor.

Drugi izvor, na koji se također poziva Reuters, govori da je 160 pripadnika OSCE-a napustilo Ukrajinu, među njima Nizozemci, Danci, Kanađani, Slovaci, Albanci. Te brojke Reuters nije mogao potvrditi iz drugih izvora. Rusija i OSCE imali su nesuglasica u prošlosti u istočnoj Ukrajini.

Moskva je tako u septembru odbila drugoj misiji OSCE-a da nadzire granicu između područja pod kontrolom pobunjenika i Rusije. Proruski separatisti blokirali su posmatrače u njihovom hotelu u Donjecku cijelu sedmicu u oktobru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.