Norveška

Umro čovjek koji je uništio Hitlerove snove o atomskoj bombi

Objavljeno: 22.10.2018. u 09:48

Joachim Roenneberg vodio je tim dimverzanata koji su uništili tvornicu za proizvodnju teške vode

Norvežanin Joachim Roenneberg koji je pokrenuo jednu od najvećih sabotaža protiv nacista tokom Drugog svjetskog rata, umro je u nedjelju u dobi od 99 godina, prenosi Jutarnji.hr.

Roenneberg je vodio grupu od devet pripadnika Pokreta otpora koji su u noći između 27. i 28. februara 1943. izvršili diverziju na norvešku tvornicu koja je proizvodila tešku vodu za izradu atomske bombe i tako zaustavili nacistički nuklearni program.

- Roenneberg je vjerojatno bio posljednji od najistaknutijih boraca Pokreta otpora - izjavila je norveška premijerka Erna Solberg.

Centrala Vemork, blizu grada Rjukan, na jugu Norveške je u to doba jedina na svijetu proizvodila veće količine teške vode.

U trci s vremenom sa Saveznicima za kontrolu atomskog oružja, nacisti su preuzeli to postrojenje kada su okupirali Norvešku 1940. godine.

Taj događaj o kojem su snimljeni filmovi "Bitka za tešku vodu" Jeana Drevillea 1947. i "Junaci Telemarka" s Kirkom Douglasom 1965. predstavlja najveći podvig norveškog Pokreta otpora.

Joachim Roenneberg nakon rata nije želio govoriti o onome što je proživio, i tek je 70-tih godina počeo iznositi svoje uspomene.

- Shvatio sam da ljudi čekaju odgovor. Važno je da svi znamo što se dogodilo i da zatim zauzmemo stajalište - rekao je 2015.

Roenneberg se poslije rata bavio novinarstvom i antiratnim aktivizmom.

Izvor:   Jutarnji.hr

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije