open-navfaktor-logo
search
Test ljudskosti
UN-ova agencija ukazala na katastrofu u Gazi: Ugrožene su hiljade trudnica, porodilja i novorođenčadi
Agencija Ujedinjenih nacija za seksualno i reproduktivno zdravlje (UNFPA) na čelu sa direktoricom Natalijom Kanem izrazito je zabrinuta zbog situacije u Gazi te su u saopćenju za javnost ukazali na katastrofalno stanje, ali i posljedice. 
29.10.2023. u 12:44
get url
text

- Civili u Gazi nalaze se u situaciji pogibeljne opasnosti. Teško bombardiranje ima razorne posljedice po stanovništvo. Zbog prekida komunikacija, UNFPA ne može doći do svog osoblja u Gazi i izuzetno je zabrinut za njihovu sigurnost, kao i za sigurnost žena i djevojaka o kojima brine. Među njima su na hiljade trudnica, porodilja i novorođenčadi kojima je onemogućen pristup neophodnim uslugama zdravstvene zaštite - navela je Kanem.

UNFPA poziva na zaštitu svih civila i civilne infrastrukture u Gazi, kao i zdravstvenih ustanova, zdravstvenih radnika i pacijenata.

- Također pozivamo na zaštitu humanitarnih radnika i bezuvjetno oslobađanje svih talaca, kao i na prioritetno poštivanje međunarodnog humanitarnog prava. UNFPA se također pridružuje pozivima na hitan humanitarni prekid vatre i dostavu spasonosne humanitarne pomoći u mjeri potrebnoj za odgovor na očajničke potrebe ljudi u Gazi. Ovo je urgentan test ljudskosti u kojem međunarodna solidarnost i mir moraju prevladati - saopćila je Kanem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.