Grad Banja Luka će do kraje ove godine raspisati međunarodni arhitektonski konkurs za izradu idejnog rješenja budućeg kongresno-konferencijskog centra.

Taj posao je dio priprema za jedan od najambicioznijih projekta koji će se realizovati u nekoliko narednih godina, izjavio je gradski arhitekt Ivan Rašković.

Po njegovim riječima, banjalučke vlasti su se opredijelile da idu na međunarodni konkurs kako bi privukle pažnju svjetskih arhitekata i, ujedno, bile u prilici da dobiju najbolje moguće rješenje za jedan od najreprezentativnijih objekata na području grada na Vrbasu.

Kroz javni konkurs, koji je i prvi međunarodni arhitektonski konkurs u Banjoj Luci nakon dugo vremena, bit će definisan izgled ovog budućeg reprezentativnog objekta.

Rašković ističe da će konkurs biti objavljen u prestižnim arhitektonskim publikacijama i na specijalizovanim web stranicama, a bit će ponuđene vrijedne novčane nagrade kako bi se dobilo što kvalitetnije idejno rješenje.

Očekuje, kako je saopćeno iz gradske uprave, da se međunarodnim konkursom dobije jedno atraktivno svjetski referentno rješenje, po kome će da se radi taj kompleks i po kojem će Banja Luka u budućnosti biti prepoznatljiva.