open-navfaktor-logo
search
Aktueliziran dokument
Vanjskotrgovinska komora BiH izdaje "Potvrdu o višoj sili"
Sektor za javna dokumenta Vanjskotrgovinske komore BiH, u okviru svojih nadležnosti i redovnih poslova, izdaje 'Potvrdu o višoj sili' koja bh. kompanijama omogućava da svojim poslovnim partnerima dokažu nemogućnost poštivanja ugovorenih obaveza iz objektivnih razloga, odnosno iz razloga na koje one nisu mogla utjecati i koje nisu mogle predvidjeti.
19.03.2020. u 14:09
get url
text

Ovaj dokument aktueliziran je zbog situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa zbog čega su mnoge firme ometene u svojim redovnim poslovnim aktivnostima. Na osnovu analiza koje je izvršila VTKBiH, a u okviru kojih je anketirano oko 250 preduzeća u BiH, uočeno je da trenutno najveće posljedice na poslovanje izražavaju prerađivačke i  transportne kompanije, odnosno mala i srednja preduzeća i turizam.

Vis Maior potvrda je dokument – ovjera, koja služi da se zbog objektivnih razloga (vremenske nepogode, redukcije energenata, zemljotres, itd.), privremeno ili trajno, obesnaži obaveza proistekla iz ugovornog odnosa.

Da bi VTKBiH izdala ovakvu 'Potvrdu o višoj sili' potrebno je dostaviti pisani zahtjev na memorandumu kompanije u kojem se moraju navesti konkretni podaci o usluzi/proizvodu koji nije mogao biti realiziran radi "više sile“, broj ugovora na koji se odnosi nemogućnost ispunjenja obaveza, naziv robe koja je trebala biti isporučena, rok isporuke i područje/mjesto na kojoj se dogodila "viša sila".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.