open-navfaktor-logo
search
Uz nadzor Tužilaštva BiH
Velika akcija SIPA-e širom BiH: Pretresi na 28 lokacija, među uhapšenim i ljudi iz pravosuđa
U toku je velika akcija Državne agencije za zaštitu (SIPA) u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska (MUP RS-a), MUP-om Kantona Sarajevo i Policijom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, potvrđeno je Faktoru iz sigurnosnih agencija. 
13.04.2022. u 08:27
get url
text

- Akcija kodnog naziva "IRA" izvodi se na 28 lokacija širom Bosne i Hercegovine, u Bijeljini, Zvorniku, Sarajevu, Istočnom Sarajevu... Provodi se po naredbi Suda BiH uz nadzor Tužilaštva BiH. 

Pretresi su u toku, a vrše se  zbog sumnje na krivična djela organizovani kriminal, neovlašten promet drogama, oružjem i vojnom opremom te pranje novca iz Krivičnog zakona BiH te zbog krivičnih djela primanje mita u obavljanju privredne djelatnosti, odavanje službene tajne i tjelesne povrede iz Krivičnog zakona RS-a.

Tokom dosadašnjeg dijela pretresa nema privedenih što ne znači da ih neće biti tokom dana. Pomoć u akciji pružaju policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo - kazala je za Faktor Jelena Miovčić, glasnogovornica SIPA-e. 

Međutim, Istraga.ba je objavila kako je uhapšen Željko Radovanović zvani Krečo, jedan od najbližih saradnika Ljubana Ećima. Prema istom izvoru, uhapšeno je više od 20 osoba po naredbi Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva BiH saopćili su naknadno kako među uhapšenim osobama ima i nosilaca pravosudnih funkcija, kao i da su tokom istrage prikupljeni dokazi o povezanosti osumnjičenih sa pripadnicima grupa organiziranog kriminala koje djeluju u susjednim zemljama.

- U okviru predmeta, ostvarena je značajna međunarodna saradnja Tužilaštva BiH sa partnerskim institucijama u zemljama regiona i Evropske unije, kao i strukturama EUROPOL-a i EUROJUST-a - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.