open-navfaktor-logo
search
Teška situacija
Velika Britanija: U Londonu proglašen "veliki incident" zbog COVID-19
U Londonu je, u cilju sprečavanja opterećenja bolničkih kapaciteta uslijed pandemije, proglašen ”veliki incident”, javlja Anadolu Agency (AA).
08.01.2021. u 17:41
get url
text

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan saopćio je kako će, ukoliko se ne poduzmu hitne mjere na sprečavanju širenja virusa, u narednih nekoliko sedmica u potpunosti biti popunjeni bolnički kreveti. Khan je naveo kako je stanje kritično s obzirom na to da se koronavirus širi bez kontrole.

- Proglasio sam veliki incident u Londonu jer je prijetnja koju virus predstavlja našem gradu na kriznoj tački. Jedan od 30 stanovnika Londona sada ima COVID-19. Ukoliko odmah ne djelujemo, naša Služba za zdravlje će biti preopterećena i više ljudi će umirati - rekao je Khan.

Khan je naveo kako je u bolnicama 35 posto više pacijenata nego na vrhuncu pandemije u aprilu.

Dodao je kako stanovnici Londona pokazuju veliku požrtvovanost, ali ih i pozvao da ne napuštaju domove ukoliko to zaista nije neophodno.

Velikim incidentima ranije su proglašavani požar u Grenfell Toweru, koji se dogodio u junu 2017. godine, te teroristički napadi na mostu Westminster i Londonskom mostu.

U Velikoj Britaniji su jučer uslijed posljedica zaraze koronavirusom preminule još 1.162 osobe, ukupno do sada 78.508.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.