Prošla godina

Veliki uspjeh u ekonomskoj saradnji: Rekordan izvoz iz BiH u Austriju

Objavljeno: 18.07.2019. u 12:58

Ministar Šarović istakao je da u prošloj godini Bosna i Hercegovina u Austriju izvezla robu u vrijednosti od više od milijardu maraka

Rast izvoza iz Bosne i Hercegovine u Austriju u protekle tri godine konstantno napreduje a pokrivenost uvoza izvozom dostigla je rekordnih 155%, istaknuto je na današnjem sastanku ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i ambasadora Austrije u BiH Ulrike Hartmann.

Ministar Šarović istakao je da u prošloj godini Bosna i Hercegovina u Austriju izvezla robu u vrijednosti od više od milijardu maraka.

-Jako je važno da u Austriju ne izvozimo sirovi proizvod, nego da je riječ o robi i  komponentama, uglavnom iz oblasti metalne industrije, iza kojih stoji puno znanja i rada domaćih kompanija,  istakao je ovom prilikom ministar Šarović.

Pozdravljajući dinamičnu i uspješnu saradnju dvije zemlje, ambasadorica Hartmann je naglasila da Austrija jedino iz Bosne i Hercegovine više uvozi nego što izvozi. To, kako je naglašeno, ne stvara poteškoće ovoj zemlji, jer je sa druge strane, u Bosni i Hercegovini zastupljen značajan broj austrijskih investitora i firmi.

Sagovornici su se usaglasili da stalni rast saradnje garantuje povećanje obima saradnje i u narednim godinama te da je ključ daljeg napretka u izgradnji putne infrastrukture, posebno koridora Vc, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije