open-navfaktor-logo
search
Oduševila sve
Veliko srce bake Milke: Iako ni sama nema puno, odlučila je pomoći turskom i sirijskom narodu
Veliko srce bake Milke Grebenar iz Sarajeva, inače korisnice Udruženja Pomozi.ba, nikoga nije ostavilo ravnodušnim.
28.02.2023. u 10:01
get url
text

Ova nasmijana i uvijek raspoložena 91-godišnjakinja je, unatoč lošoj socijalnoj situaciji, odlučila da pomogne turskom i sirijskom narodu, koji je pogođen razornim zemljotresima.

Prvih dana nakon zemljotresa, preko Mirsada iz Pomozi.ba, koji joj svaki dan dostavlja obrok, u ovo udruženje je poslala pismo i deset konvertibilnih maraka za pomoć narodu Turske i Sirije. Iako prima minimalnu penziju odvojila je novac jer želi da pomogne koliko može.

Nakon toga, oduševila je sve i kada je ovom udruženju poslala igračke uz dirljivo pismo u kojem je, između ostalog, napisala:

- A sad šaljem prilog igračke. Ja se nisam izigrala kad je trebalo, pa se i sad rado poigram. Odričem se svojih igračaka, tamo su djeci potrebne.

Baka Milka je raširenih ruku dočekala ekipu Anadolije u svom domu u Sarajevu. Sama živi. Prije nekoliko godina preminuo joj je muž. Kako je kazala, živjeli su kao Romeo i Julija.

- Sama sam. Puno mi fali - ispričala je Milka koja voli da čita i popunjava križaljke.

FOTO: AA

Scene koje je gledala na televiziji, nakon zemljotresa u Turskoj i Siriji, veoma su je pogodile.

- Grozno je bilo gledati. Na mene je to strašno djelovalo. To je užas. Uzmi komad hljeba, razlomi ga pa ćeš vidjeti da je sastavljen od mrvica. A, koliko je nas. Kada bi svako dao po mrvicu, to bi puno pomoglo. Međutim, narod se danas samo zaključava u kuće. Niko više ni za koga nema ni lijepu riječ - kazala je Milka za Anadoliju.

Ističe da bi zadnji zalogaj dala nekome kome je potrebno.

- Nije puno to što sam ja dala, to je deset maraka - naglašava baka Milka.

Udruženju Pomozi.ba je poslala i igračke koje je imala kod sebe. Na taj način je željela da usreći neko dijete koje će se igrati s njima.

- Kao dijete, ja se nisam izigrala. Onda roditelji nisu kupovali igračke. Samo smo jednom sestra i ja u izlogu vidjele lutku. Samo smo je gledale. Kada sam vidjela da se skupljaju igračke, odem u sobu i pokupim one što sam imala. Stavila sam ih na sto, gledala sam ih i sama sebi rekla da ih doniram - ispričala je Milka.

Ova starica je jako sretna što je mogla pomoći na ovaj način.

- Ispunjena sam i sretna. Neko će se dijete igrati. Da se nikada nikome više ne ponovi. Samo da se smjeste negdje i da su na toplom - rekla je Milka.

Pohvalila je i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kojeg gleda na televiziji.

- O njemu imam najljepše mišljenje. Slušam njegove izjave i vidim koliko se zauzeo za svoj narod - kazala je Milka.

Zadovoljna je onim što ima iako prima minimalnu penziju od oko 400 konvertibilnih maraka. Kako je kazala, kupi sebi najpotrebnije i dovoljno joj je. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.