open-navfaktor-logo
search
Šta je novičok
Veoma opasan nervni otrov, kojim je otrovan Alexey Navalny, imaju samo Rusi: Evo kako djeluje
Sovjetski nervni otrov novičok, kojim je prema njemačkim tvrdnjama otrovan ruski opozicioni političar Alexey Navalny, vojni je otrov koji je dodan na listu zabranjenog hemijskog oružja nakon što je korišten u ranijem napadu u Velikoj Britaniji.
03.09.2020. u 15:22
get url
text

Nervni otrovi iz grupe novičok nova su vrsta otrova koje su sovjetske vlasti razvile pred kraj hladnog rata.

O njima se malo znalo do 2018. godine kada su korišteni u engleskom Salisburyju u pokušaju ubistva bivšeg dvostrukog ruskog špijuna Sergeija Skripala. Zapad je za napad optužio Kremlj.

Prošle godine dodane su na popis zabranjenih supstanci u Konvenciji o hemijskom oružju, što je bila njena prva dopuna otkako postoji.

VEZANI TEKST - Kremlj ne prihvata optužbe o trovanju Putinovog kritičara Alekseja Navalnog

Prošli mjesec Navalnyom pozlilo je na letu iznad Sibira i prvo mu je pružena ljekarska pomoć u Rusiji, a onda je prevezen u Berlin.

Ruski ljekari rekli su da nisu pronašli tragove toksina, ali je berlinska bolnica Charite navela da je otrovan nekim tipom inhibitora kolinesteraze, grupom hemikalija koje uključuju pesticide i nervne otrove poput novičoka, VX-a i sarina.

Njemačka je jučer objavila da su testovi provedeni u vojnom laboratoriju potvrdili da je Navalny otrovan novičokom.

Ruski hemičar Vil Mirzayanov, koji se preselio u Ameriku i prvi zapadu otkrio šta je novičok (na ruskom, početnik), rekao je za AFP 2018. da je bilo potrebno 15 godina za njegov razvoj. Sovjeti su ga testirali na životinjama.

- Samo su Rusi razvili ovakvu vrstu nervnih otrova - rekao je za AFP u vrijeme napada na Sergeija Skripala i njegovu kćerku u Salisburyju. Držali su ga i još ga drže u tajnosti – kazao je Mirzayanov.

Smatra se da se novičok koristi u obliku praha ili kao drugi nervni otrovi - u tekućini ili pari.

- Sastojci za otrov prevoze se odvojeno i bezopasni su dok se ne spoje - ističe Richard Parsons, predavač biohemije i toksikologije na KCL-u. Nervnog otrova nema nigdje osim u ruskoj vojsci, koliko mi je poznato i iznimno je otrovan – doda je Parsons.

Nervni otrovi napadaju središnji živčani sistem ometanjem komunikacije između mozga, glavnih organa i mišića.

Preopterećenje sistema može rezultirati gubitkom kontrole mišića što može uzrokovati poteškoće sa disanjem i paralizu.

U težim slučajevima žrtva se može ugušiti ili može nastupiti zatajenja srca.

- Pojedinci mogu biti izloženi novičoku ako im dodirne kožu ili ako ga udahnu - rekao je Wayne Carter sa Univerziteta Nottingham.

Berlinska bolnica objavila je da se Navaljni i dalje nalazi u induciranoj komi i da ga ljekari tretiraju atropinom koji ublažava simptome blokiranjem acetilkolina, hemijskog transmitera koji kontrolira kontrakciju mišića.

Nervni otrovi napadaju enzime koji kontroliraju acetilkolin što uzrokuje disfunkciju mišića. Vremenom tijelo izbaci nervni otrov i počne samo proizvoditi potrebne enzime.

Podsjetimo, Skripal i njegova kćerka preživjeli su napad 2018. godine zahvaljujući pravovremenoj intervenciji ljekara, ali je preminula jedna Britanka koja je bila izložena nervnom otrovu, a povrijeđeno je nekoliko drugih ljudi, uključujući policajca. Operacija dekontaminacije u Wiltshieru trajala je gotovo godinu i obuhvatala je desetke područja.

Moskva odbacuje umiješanost i tvrdi da je uništila sva svoja hemijska oružja.

Pristaše Navaljnog vjeruju da mu je otrovna supstanca ubačena u čaj koji je pio na aerodromu.

Parsons kaže da bi to moglo značiti da se rizik za druge može značajno smanjiti, ali se ne smije odbaciti mogućnost kontaminacije drugih područja, naročito bolnice i aviona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.