open-navfaktor-logo
search
Bitno je državu razvlastiti
Vlada FBiH prinuđena raditi posao Vijeća ministara BiH: COVID-19 hara, Tegeltija se skriva
Bosna i Hercegovina kasni sa početkom masovne imunizacije stanovništva, što, sudeći prema reakcijama, ne zabrinjava najodgovornije za nabavku vakcina, prije svih predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju.
30.03.2021. u 15:21
get url
text

Tegeltija se na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH branio od kritika na račun njegove inertnosti prebacivanjem odgovornosti na farmaceutske kompanije i mehanizam COVAX, preko kojeg je u BiH stiglo tek nešto više od 50.000 od ukupno naručenih i plaćenih 1.232.000 vakcina.

Uprkos istinitosti teze da je COVAX zakazao na globalnom nivou, činjenica je da je iznos vakcina naručenih preko tog mehanizma dovoljan za imunizaciju tek 20 posto stanovništva BiH. To praktično znači da su Tegeltija kao najodgovornija osoba i resorna ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević imali obavezu uspostaviti direktan kontakt sa proizvođačima i osigurati isporuku dodatnih količina vakcina.

U krajnjem slučaju, to su bile aktivnosti koje je sam predsjedavajući Vijeća ministara BiH najavio još u januaru ove godine.

- Mi ćemo pokrenuti nabavku vakcine direktno i od Pfizera, iako ta vakcina treba da dođe kroz sistem COVAX, i kroz sistem EU-a. Pokrenut ćemo proceduru nabavke vakcina ruskih proizvođača te proizvođača iz Kine – najavio je Tegeltija 21. januara ove godine.

U međuvremenu se "predomislio", pa je odgovornost prebacio na entitete, koji ne raspolažu mehanizmima kojima raspolaže država.

O razlozima indolencije predsjedavajući Vijeća ministara BiH odbija govoriti. Tegeltijina je dužnost bila provesti sve one aktivnosti koje danas provode Vlada Federacije BiH i vlade pojedinih kantona, koje su bile prinuđene reagirati uslijed očigledne indolentnosti predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Umjesto formiranja tima zaduženog za pregovaranje sa proizvođačima i nabavku vakcina, kojeg bi činili predstavnici Vijeća ministara BiH i nadležnih državnih institucija, Tegeltija se odlučio za suludu politiku devalviranja značaja državnog nivoa vlasti u korist entiteta.

Uzimajući u obzir činjenicu da mogućnost direktne nabavke vakcina od proizvođača ima država BiH, a ne niži nivoi vlasti, takva politika rezultira katastrofalnim posljedicama po zdravlje i živote svih građana BiH, pa tako i onih u entitetu RS, na čijim glasovima Tegeltijin SNSD temelji svoj kapacitet.

Masovna imunizacija zaobišla je i entitet RS, u kojem, uprkos pokušajima režima da od javnosti prikrije tu činjenicu, nema dovoljno vakcina, što je direktna posljedica SNSD-ove politike i posljedične Tegeltijine indolencije. Samo u posljednja dva dana je u tom bosanskohercegovačkom entitetu od posljedica COVID-19 preminulo 55 osoba, što dovoljno govori o rezultatima politike koja za cilj ima jačanje entiteta u odnosu na državu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.