open-navfaktor-logo
search
Dugogodišnje pripreme
Vlada RS-a nije sposobna napraviti aplikaciju za praćenje cijena goriva
Vlada Republike Srpske godišnje iz budžeta izdvaja desetine miliona maraka na razne informacione sisteme, hvaleći se kako prati nove tehnologije i trendove.
14.03.2022. u 11:52
get url
text
Gorivo-aplikacija
Gorivo-aplikacija

Međutim, za neka jednostavna rješenja, poput mobilne aplikacije koja bi pratila cijene goriva na pumpama i tako pomogla građanima da u vrijeme inflacije i poskupljenja vide gdje je najjeftinije gorivo, Vladi su potrebne godine.

Građani u Federaciji još od juna 2019. godine imaju ovu mogućnost, piše Capital.ba.

Federacija BiH preko aplikacije FMT FBiH oil info u realnom vremenu imaju informaciju o cijenama na svakoj benzinskoj stanici čime im je znatno olakšan izbor i kupovina po najpovoljnijim cijenama.

Aplikacija je korisna i inspektorima koji preko nje mogu pratiti cijene i tako jednostavnije i brže reagovati prilikom kontrole.

Da bi i vozači u Republici Srpskoj mogli dobiti ovaj koristan alat, još prije dvije godine je obećala ministrica trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske Suzana Gašić.

- Dobit ćemo takvu aplikaciju u narednom periodu. Razvija se jedan aplikativni softver i u okviru njega će i građani RS-a dobiti mobilnu aplikaciju koju će moći da skinu na svoje telefone i da putem nje prate stanje cijena naftnih derivata - rekla je Gašić u junu 2020. godine.

Aplikacije ni danas nema, a u Ministarstvu se pravdaju kako ih je u svemu usporila pandemija koronavirusa.

- Pilot projekat aplikacije pušten je u testnu fazu benzinskim pumpama i timu operatera u augustu 2021. godine. U sklopu testne faze, otkriveni su određeni tehnički problemi u obradi prikupljenih podataka i tzv. bagovi na samoj aplikaciji, te su trenutno u toku aktivnosti na otklanjanju ovih smetnji i unapređenju samog softvera. Očekujemo da navedene aktivnosti budu završene u što kraćem periodu, te da će aplikacija uskoro biti dostupna građanima - odgovorili su iz ovog ministarstva.

Inače, kompanija Tesla je u fazi je razvoja autonomnog vozila, odnosno automobila bez volana, a ranije procjene iz ove svjetski poznate kompanije je da će im za to trebati oko dvije godine.

U Republici Srpskoj još razvijaju običnu aplikaciju, a javni sektor je samo kompaniji Prointer od 2015. godine do danas dao 706 poslova ukupne vrijednosti više od 189 miliona maraka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.