open-navfaktor-logo
search
Državni udar
Vojska preuzela vlast u Mijanmaru, uhapšena predsjednica koja je odgovorna za genocid nad muslimanima
Vojska u azijskoj državi Mijanmar (nekadašnja Burma) izvela je državni udar i uhapsila predsjednicu Aung San Suu Kyi, javljaju svjetski mediji.
01.02.2021. u 08:06
get url
text

VEZANI TEKST - Kanadski parlament: Zločin nad Rohinja muslimanima proglašen genocidom

Kako je saopćeno, vojska je proglasila vanredno stanje i objavila da je hapšenje mijanmarske predsjednice i njenih najbližih saradnika odgovor na izbornu prevaru. Svjetski mediji javljaju da na ulicama najvećih gradova prisutna vojska, telefonske veze su prekinute, a internet isključen.

Kako je saopćila vojska, od jutarnjih sati zemlju vodi načelnik Generalštaba Mijanmara Min Aung Hlaing. Brojne države na čelu sa Ujedinjenim nacijama osudile su vojni udar.

Podsjetimo, tokom mandata Aung San Suu Kyi, koja je 1991. godine dobila Nobelovu nagradu za mir, izvršen je genocid nad tamošnjim muslimanima, narodom Rohinja. Ubijene su na hiljade njih, spaljena su im gradovi i sela, a ogroman broj je protjeran.

Više od 730.000 Rohinja pobjeglo je iz Mjanmara nakon vojne intervencije 2017. u susjedni Bangladeš. Istraga Ujedinjenih nacija zaključila je da je vojna intervencija imala genocidne namjere.

Tokom saslušanja Aung San Suu Kyi zatražila je od sudija da odbace slučaj. Ona je tvrdila da je možda došlo do neproporcionalne upotrebe vojne sile i do ubistva civila, ali da to nije predstavljalo genocid. Evropska unija oštro je osudila vojni udar u Mijanmaru i zatražila oslobađanje svih zarobljenih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.