open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Vrane u Zagrebu teško povrijedile više žena, vlasti zabrinute, Jasna Duraković je na to upozoravala u Sarajevu
Građani Zagreba se posljednjih dana učestalo susrećeću sa napadom vrana, a neki od tih napada kao posljedicu imaju ozbiljne povrede.
05.06.2021. u 08:39
get url
text

Mirna Grčević je zbog napada vrane slomila nogu, piše Index.hr

- Kljucala me po glavi još dok sam bila na pješačkom i nije odustajala. Ja sam vozila biciklo i dalje, i dočekala sam se na koljeno, pala i slomila sam nogu - opisala je za Dnevnik Nove TV.

Posljednju sedmicu zabilježena su čak četiri napada vrana i to sve na osobe ženskog spola.

- Sve četiri osobe su ženskog spola, mlađe životne dobi, jedna maloljetna, prijelom koljena, povreda kralježnice, ručnog zgloba, istegnuće gležnja - kazao je Stipe Ćorluka, specijalist ortopedije i traumatologije.

Grad Zagreb objavio je saopćenje o napadima vrana na ljude. Naveli su da napadi postaju učestaliji.

- Zbog povećanog broja dojava građana o "napadima" vrana na ljude, Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo napominje da se ptice zalijeću u ljude i životinje isključivo u iznimnoj situaciji kao kad im je ugroženo mlado u gnijezdu ili je ispalo iz gnijezda, te ga tako štite - stoji u saopćenju.

O ovoj problematici je prije otprilike dvije godine govorila zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Jasna Duraković.

- Radi se o agresivnim pticama. Postale su jedna vrsta grabežljivica koje se vrlo brzo razmnožavaju. Postaje problem, kao što je bio problem s psima lutalicama. Napadaju građane u vrijeme parenja, a to je od marta pa sve do ljetnog perioda - rekla je tada Duraković.

Tada je predložila da nadležni organi počnu raditi s lovačkim društvima na odstrelu ovih ptica te da je taj proces najbolje završiti u zimskom periodu kada vranama nije sezona gniježđenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.