- Odbija se, kao neosnovana, žalba Tužilaštva - Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala i potvrđuje presuda Okružnog suda u Banjoj Luci - potvrđeno je iz Vrhovnog suda RS-a.

Optužnica Javnog tužilaštva RS-a teretila ga je za krivično djelo terorizam, a Okružni sud u Banjoj Luci je u novembru 2019. godine, u ponovljenom postupku, donio presudu kojom je oslobođen.

Ranijom presudom iz oktobra 2018. godine, Macura je bio nepravosnažno osuđen na godinu dana uvjetne kazne, kada je istaknuto i da ima tri godine provjere, odnosno da u trogodišnjem periodu ne smije ponoviti krivično djelo, ali je Vrhovni sud RS-a ovu presudu ukinuo.

Optužnicom se teretio da je 8. decembra 2016. godine sa svog profila na Instagramu "uputio prijetnju terorističkim napadom" sa 150 kilograma eksploziva C4 u centru Banje Luke u vrijeme održavanja manifestacije "Zimzograd".

U spornoj poruci iz 2016. godine, Macura je napisao:

- Volio bih da se ova moja molba shvati jako ozbiljno. Cijenim da bi sve dobrotvorne organizacije na ovim prostorima koje se bave uvozom C4 eksploziva, nafte, bombi, minobacača, kalašnjikova itd. a i nije da ih nema, imali korist od sljedećeg. Odgovorno tvrdim da sam prvoklasan materijal za samoubicu i voljan sam da to pokažem na primjeru Zimzograda. Bez problema mogu natovariti na sebe 150 kilograma C4, bez da iko posumnja, a kada postignem potrebno ubrzanje, niko me ne zaustavlja.

Vjerujem da sa tom količinom mogu obuhvatiti prečnik Brko - Royal Plaza, umro sam presretan. A zašto to radim?! Riječima pjesnika: moja žrtva u odnosu na dobrobit naroda. Zahvaljivat ćete mi se za cca 20 godina. Oslobodit ću vas pogani, smrdljivih kobasica, razrijeđenog piva, vina i rakija. Primitivizma bl. gazda, droljetina i svih ostalih piz…. Po meni će se zvati škole, ustanove, javna dobra. Djeci ćete davati moja imena i terati ih da dižu sirov čelik. O meni će se učiti, pričati bajke.