open-navfaktor-logo
search
Samo Srbija nije kriva
Vučićeva verzija Miloševićeve politike "niko ne sme da vas bije"
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da Srbija nije, u želji da sačuva svoj narod u Crnoj Gori, prelazila granicu ni dobrog ukusa, niti poštovanja suvereniteta druge države, i ukazao da postoje pojedini krugovi u Evropi i cijelom svijetu koji nikako ne žele snažnu Srbiju.
07.02.2020. u 12:02
get url
text

-Postoji perfidna igra pojedinih krugova u Crnoj Gori, ali i dijela međunarodne zajednice. Kada se god nešto dešava, ti krugovi okrivljuju Srbiju. Ne žele snažnu Srbiju, a kada vide da Srbija jača i ide bržim korakom, kažu da je neophodno da se zaustavi - rekao je Vučić gostujući u jutarnjem programu RTS.

-Šta god da se dogodi u regionu, mi smo krivi. Zato se čuju priče da neko želi da ruši vlast u Crnoj Gori. Da podsjetim, iz Crne Gore se rušila vlast ovdje, a odavde nikada u Crnoj Gori ili BiH nije rušena vlast - podvukao je Vučić.

Bit će da predsjednik Srbije ima totalnu amneziju, te se jednostavno ne sjeća da je upravo on poslao prvog čovjeka srbijanske obavještajne službe BIA-e, svog bliskog prijatelja Aleksandra Đorđevića, ni manje ni više, nego za ambasadora Srbije u Bosni i Hercegovini.

VEZANI TEKST - Srbijanski obavještajci i policajci pod diplomatskim plaštom preplavili BiH

Zaboravio je i državni udar u Crnoj Gori, te se nakon presude, zajedno sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom sastao sa crnogorskim prosrpskim političarem Andrijom Mandićem, glavnim akterom (uz ruske obavještajce) rušenja vlasti u Crnoj Gori.  

Ambasador Đorđević je do polovine 2017. godine bio direktor BIA-e, a nakon toga njegov školski prijatelj Vučić ga šalje po zadatku u Sarajevo.

Pored Đorđevića, u Ambasadi Srbije prvi savjetnik je Goran Živaljević Guta, koji je kao diplomata-špijun učestvovao u organiziranju napada na prozapadno orijentiranog makedonskog premijera Zorana Zaeva u Sobranju, 27. aprila 2017. godine. Nakon toga protjeran je iz Makedonije gdje se borio protiv ulaska ove države u NATO, a novo "radno mjesto" mu je upravo Sarajevo.

Nimalo slučajno, čime je pokazao da se Srbija itekako miješa u unutrašnje stvari BiH i ne poštuje teritorijalni intergritet i suverenitet naše zemlje, ambasador Đorđević je prošle godine u aprilu za vrijeme otvaranja konzularnog predstavništva Srbije u Drvaru poručio da je "Drvar oduvijek bio srpski grad".

Nije to bila poruka iz glave iskusnog obavještajca koji odlično zna šta, kada i gdje treba kazati, već je ove riječi izgovorio po Vučićevoj direktivi, čime je aktuelni režim u Beogradu dokazao po ko zna koji put da su ideje o teritorijalnim pretenzijama i spajanju dijelova Bosne i Hercegovine sa Srbijom itekako žive.

Šta je slanje obavještajaca u Ambasadu i ovakve izjave "o srpskim gradovima u BiH", nego pokušaji da se ruši vlast u našoj zemlji?

Zašto se Vučić toliko osjeća pogođenim, te kao poznati lik iz crtića Kalimero, govori o "nepravdi prema Srbiji koju uvijek svi okrivljuju za sve što se dogodi u regionu"? Zaboravio je valjda da je Srbija prva i jedina država u svijetu koja je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu osuđena za kršenje Konvencije o genocidu, odnosno da ništa nije poduzela da spriječi genocid u Srebrenici, niti da kazni počinioce.

Isti taj sud, podsjetiti treba Vučića, utvrdio je da je Savezna Republika Jugoslavija tokom rata pružala finansijsku pomoć Republici Srpskoj. Po njegovom mišljenju ni to nije rušenje vlasti u BiH.

Opet amnezija kod predsjednika Srbije, koji je tokom agresije na BiH i opsade Sarajeva, špartao po Jevrejskom groblju sa svojim političkim mentorom, ratnim zločincem Vojislavom Šešeljom. Ni to nije bio dio plana rušenja aktuelne vlasti, tada već priznate nezavisne i suverene Republike Bosne i Hercegovine, čija se zastava sa ljiljanima vihorila u New Yorku ispred sjedišta UN-a. Bili su to izleti mladog i nadobudnog srbijanskog političara koji je sa skupštinske govornice, u julu 1995. godine nakon genocida u Srebrenici, prijetio da će "za jednog Srbina biti ubijeno 100 muslimana".

Primjera o "političkoj nevinosti Srbije" na Balkanu je bezbroj, a jedan od najsvežijih jeste usvojena Strategija odbrane i nacionalne sigurnosti Srbije u kojoj se spominje i entitet Republika Srpska. Ova strategija, bude li se primjenjivala u dijelu u kojem zadire u teritorijalni integritet i suverenitet BiH, značila bi narušavanje regionalnog mira i stabilnosti, što vodi novim tenzijama na Balkanu.

Ako Vučić kroz ovu strategiju želi da brine samo za Srbe u RS-u, pitanje je da li ga to ne zanimaju onda Srbi koji žive u Federaciji BiH. Odgovor je jasan - ne zanima ga srpski narod jer cilj strategije i svega onoga što radi ispod žita, jeste rušenje vlasti u BiH, i ostvarivanje vječnog nacionalističkog beogradskog sna – pripajanja, kako je Dobrica Ćosić nazvao entitet RS "prve srpske države preko Drine" matici Srbiji.

I svaki put kad se pred TV kamerama medija koje drži pod apsolutnom kontrolom "pere" da Srbija nikoga ne dira, a da svi udaraju na Srbiju, Vučić samo potvrđuje da Memorandum SANU II nikada nije bio "življi" nego li sada, te da se mogu očekivati novi udari i na Crnu Goru i na BiH.  U stvarnosti srbijanske politike ništa nije kao u njenom političkom marketingu, koji Vučić, ruku na srce mora mu se priznati, odlično odrađuje. 

Tajni velikodržavni dokument, Memorandum SANU II nastao 2011. godine, u krugu srpskih akademika iz Beograda, decidirano definiše strateške velikosrpske ciljeve i daje detaljne upute političkom rukovodstvu Republike Srpske i Srbije kako ih operacionalizovati.

Stoga nije na odmet podsjetiti na neke dijelove, a koji se odlično uklapaju u Vučićevu "kalimerovsku" izjavu o "jadnoj Srbiji" koju svi napadaju: 

-Destabilizirati vlade susjednih država, provocirati unutrašnje nezadovoljstvo i nemire i slabiti oštricu optužbi protiv Srbije.

-Pomagati otcjepljenje Republike Srpske.

- Insistirati na konstitutivnosti Srba u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Kosovu i izvršiti tranziciju srpskih zajednica u državama regije u unitarnu, svesrpsku zajednicu.

-Zaustaviti odvajanje Vojvodine, spriječiti daljnju regionalizaciju Srbije i oslabiti djelovanje Islamske zajednice u Sandžaku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.