open-navfaktor-logo
search
Nagli porast
WHO poručuje Evropi: Sve kontakte zaraženih stavljajte u izolaciju
U jeku drugog vala pandemije koronavirusa i naglog porasta broja zaraženih u Evropi i SAD-u, voditelj službe za hitne zdravstvene situacije u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) Michael Ryan poručio je vlastima: stavljajte kontakte u izolaciju.
20.10.2020. u 08:11
get url
text

- Kada bih imao pravo na jednu želju, u cilju poboljšanja samo jedne stvari koju možemo doista i popraviti i promijeniti stanje, to bi bilo da se osigura da svaki pojedinac koji je bio u kontaktu s potvrđenim slučajem COVID-19 bude stavljen u karantin tokom potrebnog razdoblja, kako bi se prekinuo lanac prijenosa - rekao je Michael Ryan na konferenciji za novinarie u Ženevi.

- Mislim da se to nije činilo niti da se ne čini na sistemski način - i to je jedan od glavnih razloga zbog kojih vidimo tako visoke brojeve - rekao je.

Traženje kontakata u mnogim je evropskim zemljama otežano, a broj novih slučajeva COVID-19 je doslovno eksplodirao na Starom kontinentu posljednje dvije sedmice. 

- Oko polovine zemalja evropske regije WHO-a zabilježilo je prošle sedmice 50-postotno povećanje broja infekcija - kazao je.

Njegova kolegica Maria Van Kerkhove začuđena je što koncept žarišta epidemije, koja se stvaraju okupljanjima na kojima se ne pazi na mjere, "ne ulazi u mozak".

- Znam da je ljudima dosta, ali taj je virus pokazao da se može ponovno pojaviti velikom brzinom i zaprijetiti bolnicama i zdravstvenom sistemu ako ne pazimo na mjere - rekao je glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

U svijetu je broj zaraženih od koronavirusa prešao 40 miliona, a umrlih je 1,1 milion. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.