open-navfaktor-logo
search
Mnogo posla
WHO pozvao na hitno postizanje međunarodnog sporazuma o odgovoru na pandemije
Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Ghebreyesus pozvao je svih 194 članice te organizacije da brzo započnu globalne pregovore o međunarodnom dogovoru o spremnosti za pandemiju i hitnim reakcijama kako bi svijet bio spreman za sljedeću pandemiju.
31.05.2021. u 22:33
get url
text

Ghebreyesus je u završnom obraćanju na 47. Svjetskoj zdravstvenoj skupštini istakao da je njena tema glasila "Okončanje ove, sprečavanje sljedeće pandemije ".

- Stvarnost je da nas čeka još mnogo posla kako bismo okončali ovu pandemiju - poručio je Ghebreyesus.

Skupština je završena sagledavanjem epidemiološke situacije u svijetu za koju je WHO zvanično saopćio da je koronavirus odnio više od 3,53 miliona ljudskih života širom svijeta, a da je potvrđeno blizu 170 miliona slučajeva zaraze i aplicirano blizu 1,55 milijardi doza vakcina.

- Jedna od preporuka za koju vjerujem da će najviše učiniti na jačanju WHO-a i globalne zdravstvene sigurnosti je preporuka za ugovor o pripravnosti i odgovoru na pandemiju. Ovo je ideja čije je vrijeme došlo - rekao je prvi čovjek WHO-a.

On je također pozvao sve države članice da se obavežu da će podržati ciljeve za postizanje imunizacije najmanje deset posto stanovništva svih zemalja do kraja septembra, a najmanje 30 posto do kraja godine.

Ghebreyesus je dalje kazao da je ključna karakteristika pandemije nedostatak razmjene podataka, informacija, patogena, tehnologija i resursa.

- To su izazovi s kojima smo suočeni i sa kojima se uočavamo od početka pandemije, pa čak i prije - kazao je Ghebreyesus.

On tvrdi da bi međunarodni ugovor potaknuo poboljšanu razmjenu, povjerenje i odgovornost i pružio čvrstu osnovu za izgradnju drugih mehanizama za globalnu zdravstvenu sigurnost.

Šef WHO rekao je da je ohrabrujuće to što se smanjuju brojke novozaraženih i umrlih u svijetu, ali je i upozorio da bi fatalno bilo ako bilo koja nacija pomisli da je opasnost prošla.

Na ovogodišnjoj Svjetskoj zdravstvenoj skupštini usvojeno je više od 30 rezolucija i odluka.

To su bile odluke iz oblasti javnog zdravstva, odnosno odluke o dijabetesu, invaliditetu, okončanju nasilja nad djecom, njezi očiju, HIV-u, hepatitisu i polno prenosivim infekcijama, lokalnoj proizvodnji lijekova, malariji, zanemarenim tropskim bolestima, nezaraznim bolestima, njezi i primaljama, oralno zdravlje, socijalne odrednice zdravlja i strateški pravci za zdravlje i brigu o radnoj snazi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.