open-navfaktor-logo
search
Agresija
Za najkrvaviju bitku rata u Ukrajini Rusi dovode vojnike kao na pokretnoj traci
Ukrajinske snage i dalje drže položaje u razrušenom Bahmutu, a pod stalnim su napadima ruskih trupa koje žele ostvariti svoju prvu veliku pobjedu u više od pola godine, javlja Reuters.
02.03.2023. u 08:34
get url
text

Rusija smatra da bi zauzimanje Bahmuta otvorilo put potpunoj kontroli nad ostatkom strateške industrijske regije Donbas, koja graniči s Rusijom, što je jedan od glavnih ciljeva invazije započete 24. februara prošle godine.

Ukrajina pak ocjenjuje da Bahmut ima ograničenu stratešku važnost, no uprkos tome pruža žestok otpor. Zastupnik u ukrajinskom parlamentu Serhi Rahmanin smatra da se odbrana Bahmuta ne može nastaviti unedogled.

- Vjerujem da ćemo prije ili kasnije vjerovatno morati napustiti Bahmut. Nema smisla držati ga pod svaku cijenu - izjavio je u srijedu za radio NV, prenosi Hina.

No istaknuo je da se Bahmut trenutno brani s nekoliko ciljeva - nanijeti što više gubitaka Rusiji te ju natjerati na upotrebu municije i resursa.

Sedam mjeseci krvoprolića

Bitka za Bahmut, koja slovi i za najkrvaviju u ratu u Ukrajini, započela je prije otprilike sedam mjeseci, ali posljednjih sedmica Rusi su napredovali s tri strane, pa ukrajinskim braniteljima preostaje izlaz na zapadu.

- Postoji opasnost da se naš garnizon u Bahmutu nađe u okruženju - rekao je vojni analitičar Oleh Ždanov u objavi na YouTubeu, ocjenjujući situaciju kao kritičnu.

Ždanov je pojasnio da ruski neprijatelj pokušava presjeći rute koje se koriste za opskrbu ukrajinskih snaga u Bahmutu.

- Ruske snage ne mogu pobijediti u uličnim bitkama u Bahmutu ili zauzeti grad direktnim napadom. Jedini način na koji ga mogu zauzeti je da ga okruže - ocijenio je Ždanov.

Ukrajinske trupe se nalaze pod kolosalnim pritiskom Rusa da napuste položaje na istočnoj obali rijeke Bahmuta, izjavio je Ždanov, dodavši da su ruski napadi konstantni.

- Dovoze pojačanja u kamionima i odvoze svoje ranjene u istim kamionima. Ovaj proces je konstantan, poput pokretne trake, 24 sata na dan - rekao je.

U razrušenom Bahmutu, koji je prije rata imao oko 70 hiljada stanovnika, ostale su hiljade civila.

Granatirano više od 40 gradova i sela

Ukrajinska vojska rekla je kasno u srijedu da Rusi pokušavaju napredovati prema Bahmutu bez prekida, dok je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ustvrdio da njegove snage drže svaki sektor fronta pod kontrolom.

Ruske snage također vrše pripreme za nove napade u regiji Zaporižji i na južnom ratištu u regiji Herson, ustvrdila je ukrajinska vojska, dodavši da je više od 40 gradova i sela granatirano, uključujući Herson i druge gradove na zapadnoj obali rijeke Dnjepar, koje je Rusija napustila u novembru.

Reuters nije mogao trenutno provjeriti taj izvještaj.

Ukrajinci i Rusi tradicionalno obilježavaju 1. marta kao početak proljeća, a Zelenski je poručio da, iako je svaki Ukrajinac osjetio poteškoće, zima je gotova, a Ukrajina se tokom nje zahvaljujući naporima vlade uspjela opskrbiti energijom i toplotom.

- No prijetnja energetskom sistemu ostaje. I nastavlja se raditi kako bi se osiguralo da energetski sistem nastavi funkcionirati - rekao je Zelenski u videoporuci nakon sastanka posvećenog energetskim pitanjima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.