open-navfaktor-logo
search
PD Vranica
Za osam sati prešli 22 kilometra, uživali na Vranici: "Duša boli kada vidimo kako se priroda uništava"
Ispenjali smo više vrhova, Locika preko 2.100 metara nadmorske visine, zatim Tikva skoro 1.971 metara nadmorske visine, zatim Šćit 1.957, pa Vran kamen, Matorac. Vrijeme nam je bilo naklonjeno, bilo je predivno, ugodna temperatura. Krenuli smo sa Prokoškog jezera, a završili smo na lokalitetu Poljane, na izletištu Rekreacionog centra Brusnica, priča Jukić
24.10.2019. u 08:08
get url
text
PD Vranica

Proteklog vikenda 22 planinara Planinarskog društva Vranica uspeli su se na vrhove Vranice, Locike, Tikve, Šćita, Matorca pa sve do Brusnice.

Prema riječima predsjednika PD Vranica Eduarda Slađe Jukića za neke članove ovo je bio zahtjevniji pohod jer su pješačili osam sati i za to vrijeme prešli oko 22 kilometra.

- Ispenjali smo više vrhova, Locika preko 2.100 metara nadmorske visine, zatim Tikva skoro 1.971 metara nadmorske visine, zatim Šćit 1.957, pa Vran kamen, Matorac. Vrijeme nam je bilo naklonjeno, bilo je predivno, ugodna temperatura. Krenuli smo sa Prokoškog jezera, a završili smo na lokalitetu Poljane, na izletištu Rekreacionog centra Brusnica – priča Jukić.

Ističe kako pored očaravajućih prizora i uživanja u prirodnim ljepotama, nailaze i na brojne primjere uništavanja prirode i šumskih bogatstava.

- Očito je da ono što je daleko od očiju, manje se i komentariše i spominje. Duša boli to što su određeni privredni moćnici koji raspolažu društvenim sredstvima sebi uzeli za pravo da prave puteve gdje nikakvog opravdanja nema. Tako da je jedan dio Vranice dobro unakažen, oštećen nekakvim putevima. Glavni krivac su Šume Srednjobosanskog kantona sa određenim ljudima koji ne razumiju šta čine prirodi – priča predsjednik PD Vranica.

Kaže kako su tokom školovanja ti isti ljudi morali učiti i o ekologiji, ali da se slabo o tome vodi računa.

- Nažalost, mi se ne možemo boriti protiv takvih moćnika, možemo samo ukazivati na te probleme. Vranica je, paralelno sa tim problemima, postala poligon i motoristima, koje ja nazivam planinskim razbojnicima. Za njih je izraz razbojnici blaga riječ s obzirom na to šta rade planini. Prođe grupa od 10-20 motorista bez registracijskih oznaka koje ne možete prepoznati, uništavaju travnati pokrov, prave eroziju na prilazima – navodi Jukić.

{$galerijaFotografija}

Jukić kaže kako su planinski i ruralni turizam u ekspanziji, a da pojedinci prave biznis iznajmljujući brdske motore gostima.

- Pojedinci iz Vakufa, Fojnice, Kreševa, Kiseljaka, iznajmljuju brdske motore i stranci koji ne smiju u svojim državama primirisati tim područjima sa motorima, ovdje za nekakav novac prave nered na našim planinama, a Vranica je poseban primjer tog kabadahijskog odnosa – ističe.

Planinarsko društvo Vranica je jedno od najstarijih planinarskih društava u BiH, koje je formirano 1936. godine.

- Od tada do danas društvo je imalo uspona i zastoja, naročito kada je u pitanju ratno djelovanje, ali mi smo se uspjeli revitalizirati i stati na noge. Imamo oko 300 članova u evidenciji, a trenutno je aktivno njih 100. Imamo članova i iz šire regije, pa čak i Evrope – kaže.

Planinari rade i na uređenju staza, te na kreiranju novih, a već duže vremena rade na realizaciji projekta obnove planinarskog doma na Prokoškom jezeru koji je izgorio 1983. godine.

- Problem su finansije, a mi smo u zastoju zbog nezainteresovanosti šire sredine. Čekamo neka bolja vremena – navodi.

Ponosni su, kaže, jer među članovi ovog društva nema podjela, da ih okuplja ljubav prema prirodnim ljepotama.

- Ponosni smo jer u ovoj našoj nesretnoj Bosni nismo podijeljeni po nacionalnom ključu. Društvo je multinacionalno i to je bogatstvo. Imamo dosta mladih članova, djece. Nastojimo probuditi u njima ljubav prema prirodi, prema planinarenju i to će im zasigurno ostati za čitav život – zaključuje Jukić, predsjednik PD Vranica.

PD Vranica, uspon planinara
1 od 27
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.