Zahiragić je naveo da su jučer premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i ministar MUP-a Ismir Jusko (oba SBB) u ime Vlade KS primili organizatore parade ponosa i dali im podršku u organizaciji iste.

Dalje je, između ostalog,napisao:

- Istina je kako je pravo na javno okupljanje zagarantovano Zakonom i Europskom konvencijom o ljudskim pravima - osim u slučaju da se isto ne može osigurati. S obzirom da je KS prošle godine osigurao 'Paradu' i da je organizovana bez ikakvih problema - taj argument koji se koristio godinama unazad više nije moguće upotrijebiti. Svjestan sam da je pravo na okupljanje, tj sloboda udruživanja i okupljanja zagarantovana Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

Međutim, istom tom Konvencijom je članom 9. zagarantovana Sloboda misli, savjesti i vjeroispovijesti, a članom 10. sloboda izražavanja. S tim u vezi iskazujem svoj javni protest radi podrške predstavnika Vlade KS 'Paradi' i osuđujem istu, a očekujem da se ministri u Vladi KS iz SDA također ograde. Argumenti, kada sam ja u pitanju, su isti kao i prošle godine.

Posebna tema jeste najava 'Parade' kao javnog okupljanja u vrijeme pandemije koronavirusa, a radi koje su uvedene mnoge mjere. Očekujem da će Krizni štab ipak, ako ništa radi epidemioloških razloga, istu zabraniti. Sjećate se šta se desilo nakon nedavnih protesta - kako je skočio broj oboljelih?

U svakom slučaju, jasno je kako je cilj kontinuiranih aktivnosti na promociji različitih seksualnih orijentacija i rodnih - a ne spolnih, identiteta, nije ništa drugo do 'kuhanje žabe'. Kada žabu živu ubacite u kipuću vodu, ona će iz iste iskočiti, a ukoliko je ubacite u hladnu vodu pa lagano kuhate, ona će se privikavati na to postepeno povećanje temperature i u konačnici će biti živa skuhana... Ne želim biti 'skuhan', a ne želim ni da naša djeca budu 'skuhana'...