open-navfaktor-logo
search
Lokalni izbori
Zašto je CIK odbio aplikacije iz inostranstva: Prijavljivali mrtve i maloljetnike, sa iste adrese htjelo glasati više od šest osoba...
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je u četvrtak donijela odluku kojom se odbija upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH za 27.960 birača.
AUTOR: Nedim Pobrić
02.10.2020. u 14:37
get url
text

VEZANI TEKST - Odbijen upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH za 27.960 birača

Istovremeno je utvrđeno da će se na izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine naći ukupno 101.771 birač.

Uvidom u izvještaj CIK-a BiH uvjerili smo se u raznolikost razloga odbijenih prijava. Tako najveći broj, i to 7.623 otpada na više prijava za jedno lice. Zanimljiv je i podatak da je u 4.760 slučajeva više od šest lica na jednoj adresi izvan BiH.

Čak 3.617 prijava imalo je neodgovarajući dokaz o identitetu. U 2.700 slučajeva nedostaje dokaz o prebivalištu u BiH. Bilo je i pokušaja mladih avanturista da se uprkos činjenjici da su maloljetni ubace u birački spisak. U CIK-u BiH kazali su nam da ovom analizom nisu obuhvatili iz kojih sve zemalja su došle prijave za Lokalne izbore 15. novembra koje su na kraju odbačene.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.