open-navfaktor-logo
search
FIPA
Zašto Španija simbolično investira u BiH
Zaključno sa decembrom 2018, Španija je, prema podacima Centralne banke BiH, u Bosnu i Hercegovinu investirala 28,4 miliona maraka, što predstavlja učešće od 0,2 posto u ukupnim investicijama
25.09.2019. u 11:14
get url
text
Gordan Milinić i Danku Savić

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić primio je novoimenovanu ambasadoricu BiH u Španiji Danku Savić s ciljem upoznavanja o trendovima stranih ulaganja u BiH, te trenutnoj ekonomskoj saradnji između dvije zemlje s fokusom na investicije Španije u BiH.

Zaključno sa decembrom 2018, Španija je, prema podacima Centralne banke BiH, u Bosnu i Hercegovinu investirala 28,4 miliona maraka, što predstavlja učešće od 0,2 posto u ukupnim investicijama. Ovaj iznos investicija je uglavnom registriran u okviru trgovine.

Dosadašnja iskustva FIPA-e u suradnji s potencijalnim investitorima iz Španije govore da su oni uglavnom bili zainteresirani za autoindustriju gdje je uspostavljena suradnja s bh. kompanijama, te za proizvodnju solarne energije.

Konstatirano je da su španske investicije na dosta niskom nivou, te da bi trebalo pronaći način kako privući nove investitore iz ove zemlje, na čemu će zajednički raditi FIPA i ambasador.

Istaknuto je da će Vanjskotrgovinska komora BiH, u saradnji sa španskim Institutom za vanjsku trgovinu i investicije (ICEX) i uz podršku Ambasade Španije u Bosni i Hercegovini, održati Poslovni forum Bosna i Hercegovina – Španija o temi "Iskustva i budući izazovi u razvoju željezničkog transporta" 3. oktobra 2019. godine, navodi se u saopćenju FIPA-e.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.